Βρέθηκε νεκροταφείο και οικισμός της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) στον Πλαταμώνα!

Βρέθηκε νεκροταφείο και οικισμός της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας Ï€.Χ.) στον Πλαταμώνα!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 15-12-2014 ώρα 1:05:33

Βρήκαν νεκροταφείο και οικισμÏŒ με αψιδωτά κτίρια κατά τις εργασίες κατασκευής του τμήματος ΜαλιακÏŒς - Κλειδί Ημαθίας

Ιδιαίτερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο «φως» οι εργασίες κατασκευής των οδικÏŽν τμημάτων, στην περιοχή του ΠλαταμÏŽνα Πιερίας!

Συγκεκριμένα, στα έργα που γίνονται στο πλαίσιο των κατασκευαστικÏŽν εργασιÏŽν του τμήματος ΜαλιακÏŒς - Κλειδί Ημαθίας της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ και σύμφωνα με ανακοίνωση της κυρίας Σοφίας Κουλίδου, ΑρχαιολÏŒγου της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, η σωστική ανασκαφική έρευνα που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, αποκάλυψε στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» (περιοχή Πηγή Αρτέμιδος) του ΠλαταμÏŽνα νεκροταφείο και οικισμÏŒ της ÎŽστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.)!

Σύμφωνα με την αρχαιολÏŒγο, η θέση χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν ως νεκροταφείο με μέχρι στιγμής 19 αποκαλυμμένους κιβωτιÏŒσχημους τάφους.

Αρκετοί περιείχαν πλούσια κτερίσματα, ÏŒπως αγγεία (χειροποίητα και τροχήλατα μυκηναÏŠκού ρυθμού), χάλκινους κρίκους, οστέινες χάντρες, πήλινα «σφονδύλια» Î® βαρύδια, χάλκινα μαχαίρια, έναν σφραγιδÏŒλιθο κ.α.

Επίσης, κάποιοι απÏŒ τους τάφους είχαν ιδιαίτερα μικρÏŒ μέγεθος και προφανÏŽς είχαν μέσα τους παιδιά.

Μετά την ταφική χρήση και ίσως παράλληλα με αυτήν κατασκευάστηκαν στην ίδια θέση αρχιτεκτονήματα τα οποία φέρνει τÏŽρα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. ΠρÏŒκειται για δύο αψιδωτά κτήρια και μνημειακούς τοίχους (ίσως περιβÏŒλους) που πιθανÏŒν οριοθετούν τον οικιστικÏŒ χÏŽρο.

Το πρÏŽτο αψιδωτÏŒ κτήριο σÏŽζεται στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του και έχει μήκος περίπου 10μ. Η ανωδομή του θα ήταν κατασκευασμένη απÏŒ πλιθιά, ίχνη των οποίων διατηρήθηκαν στο στρÏŽμα καταστροφής του. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του το αψιδωτÏŒ επεκτάθηκε με την προσθήκη κτηρίου ορθογÏŽνιας κάτοψης με μεσοτοιχία.

Στο εσωτερικÏŒ των κτηρίων εντοπίστηκαν οι πασσαλÏŒτρυπες των πασσάλων που στήριζαν τη στέγη, ίχνη απÏŒ πήλινες χρηστικές κατασκευές, πληθÏŽρα αγγείων, χειροποίητων αλλά και μυκηναÏŠκού ρυθμού, καθÏŽς και λίθινα και πήλινα τέχνεργα. Εξωτερικά τους εντοπίστηκαν δύο πιθάρια που σÏŽθηκαν τοποθετημένα στη θέση τους.

Δεύτερο αψιδωτÏŒ κτήριο εντοπίστηκε δίπλα στο πρÏŽτο και παράλληλα προς αυτÏŒ. ΣÏŽζεται επίσης στο επίπεδο των λίθινων θεμελίων του, ενÏŽ συνεχίζεται η αρχαιολογική διερεύνησή του. Σε απÏŒσταση λίγων μέτρων νÏŒτια των κτηρίων αποκαλύφθηκαν δύο μνημειακοί τοίχοι-περίβολοι με αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χρήση οι οποίοι σχετίζονται με πληθÏŽρα καλής ποιÏŒτητας τροχήλατης μυκηναÏŠκού ρυθμού κεραμικής και τμημάτων πιθαριÏŽν.

Ο αψιδωτÏŒς τύπος κτηρίου (οικία;) έχει καταγωγή απÏŒ την Μέση Εποχή του Χαλκού (αρχή 2ης χιλιετίας π.Χ.) και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου.

Το παράδειγμα του ρέματος Ξυδιά αποτελεί πιθανÏŽς τοπική επιβίωση του τύπου στην ÎŽστερη Εποχή Χαλκού, ÏŒταν στους γνωστούς οικισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας κυριαρχεί πλέον ο ορθογÏŽνιος μακρÏŒστενος τύπος κτηρίου («μέγαρο»).

Τα αψιδωτά κτήρια του ρέματος Ξυδιά αποτελούν σπάνιο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής σε μία περιοχή, ÏŒπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα της ÎŽστερης Εποχής Χαλκού (1600-1050π.Χ.). Επιπλέον, ο συσχετισμÏŒς τους με πληθÏŽρα κεραμικής μυκηναÏŠκού τύπου και ρυθμού επιβεβαιÏŽνει για μία ακÏŒμη φορά την ένταξη της περιοχής στον θεσσαλικÏŒ-ευβοÏŠκÏŒ πολιτιστικÏŒ κύκλο. Με την αποκάλυψη αυτή εμπλουτίζονται και συμπληρÏŽνονται οι πληροφορίες για την ζωή και τον θάνατο κατά την ÎŽστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρÏŒσφατα αποκτηθεί απÏŒ τις ανασκαφές κυρίως νεκροταφείων στο πλαίσιο των μεγάλων εθνικÏŽν έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητÏŒδρομου.

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις αποτελούν, σύμφωνα και με την αρχαιολÏŒγο,  μία σπουδαία ευκαιρία για την μελέτη των κοινωνικÏŽν δομÏŽν σε μία χρονολογική περίοδο (αρχή της ÎŽστερης Εποχής Χαλκού/μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) κατά την οποία η οικιστική αρχιτεκτονική αρχίζει να αντικατοπτρίζει τον σταδιακÏŒ σχηματισμÏŒ μίας κοινωνικής ιεραρχίας.

Μάλιστα, στην περίπτωση μάλιστα που τα αψιδωτά κτήρια συνδέονται λειτουργικά με τους παρακείμενους κιβωτιÏŒσχημους τάφους, είναι δυνατÏŒν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τις ταφικές πρακτικές των μέσων της 2ης χιλιετίας π.Χ.!

ΣημειÏŽνεται ÏŒτι η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έχει συμπράξει με το Υπουργείο ΥποδομÏŽν, ΜεταφορÏŽν και Δικτύων που είναι ο κύριος του έργου, με την ΑυτοκινητÏŒδρομος Αιγαίου Α.Ε., καθÏŽς και με την Κοινοπραξία ΜαλιακÏŒς-Κλειδί (MKC JV), ÏŽστε το πρÏŽτο αψιδωτÏŒ μαζί με το πρÏŒσκτισμά του να μεταφερθούν και να αναδειχθούν στο αρχαιολογικÏŒ Πάρκο Λειβήθρων.

Στον ίδιο χÏŽρο θα παρουσιαστούν ÏŒλες οι αρχαιÏŒτητες που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής της νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ (τμήμα ΜαλιακÏŒς-Κλειδί) προσφέροντας στον επισκέπτη του πάρκου την πληρέστερη δυνατή πληροφÏŒρηση για τον αρχαίο πολιτισμÏŒ της περιοχής του Μακεδονικού Ολύμπου»

 

protothema.gr

Βρέθηκε νεκροταφείο και οικισμός της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) στον Πλαταμώνα! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, νεκροταφείο, οικισμός, Ύστερης Εποχής Χαλκού, 2ης χιλιετίας π.Χ., Πλαταμώνα, pieria, arxaiologia, anaskafes, amfipoli, αμφιπολη, μακεδονια, πιερια, κατερινη, κζ εφορια, επκα, epka, katerini, ανασκαφες, makedonia

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός