ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΉ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ. «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ … ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ…!»

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΉ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ. «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ … ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ…!»live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 28-07-2013 ώρα 20:35:27

«Το Ποδήλατό μου» . Αυτό το τραγούδι, ερμηνευμένο από τον Κώστα Μακεδόνα, ακόμη και να μην είσαι λάτρης του ποδηλάτου, ε, το αγαπάς, όπως και να’χει! Ενα "uplifting" (που δίνει ψυχική ανάταση-βελτίωση) τραγούδι, αφιερωμένο σε όλους τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες που κάνουν (σ)την ζωή τους «ποδήλατο», με την καλύτερη των εννοιών, βέβαια. Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί από εμάς που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, βελτιώνοντας έτσι την φυσική μας κατάσταση, καθώς επίσης και τον κόσμο γύρω μας με το να επιλέγουμε να κινηθούμε οικολογικά με το ποδήλατό μας αφήνοντας το αυτοκίνητο σπίτι. Κινούμαστε επίσης με πιο μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα μέσα στην κίνηση, ανάμεσα από αυτοκίνητα, λεωφορεία κλπ κλπ, αλλά σίγουρα, κάπου εδώ κρούουμε και τον «κώδωνα του κινδύνου», στο άκουσμα του οποίου θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση κι εγρήγορση, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τον Κ.Ο.Κ. και ότι ισχύει και για εμάς ό,τι ισχύει για τους οδηγούς άλλων οχημάτων. Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς ανθρώπους ιδίως άνω των 40 ετών να κάνουν ό,τι πιο λάθος μπορείτε να φανταστείτε – είσοδο και οδήγηση του ποδηλάτου τους σε μονόδρομο, παραβιάσεις φαναριών, διαβάσεων και χίλια άλλα δυό! – με συνέπεια να συμβαίνουν διαρκώς στην πόλη μας (τουλάχιστον!) μικροατυχήματα, τα οποία θα μπορούσαν πολύ εύκολα και συνειδητά να είχαν-έχουν αποφευχθεί.

Και κάπου εδώ έρχεται και ο ρόλος και ο λόγος ύπαρξης της Ποδηλατικής Από-δρασης Πιερίας. Ο Σύλλογος Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας ιδρύθηκε στις 29/5/2010 με έδρα τα γραφεία που του παραχώρησε προς χρήση ο Σύλλογος Μικρασιατών, στο νεοκλασσικό κτίριο επί της οδού Σαρανταπόρου με Κίου 2 στην Κατερίνη, για να «ταράξει τα λιμνάζοντα νερά» μιας όμορφης, επίπεδης πόλης που θα μπορούσε να είχε ποδηλατοδρόμους και να προσέφερε-προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον ευάλωτο ποδηλάτη. Μας ενώνει η αγάπη μας για το ποδήλατο και το ενδιαφέον μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ονειρευόμαστε πόλεις πιο φιλικές για τους ποδηλάτες και θεωρούμε το ποδήλατο ως το πλέον χρήσιμο και οικολογικό μεταφορικό μέσο μικρών αποστάσεων. Θεωρούμε ότι η διαμόρφωση υποδομής για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου θα δώσει ανάσα στους ποδηλάτες αλλά και στην ίδια την πόλη. Προσπαθούμε καθημερινά, να προωθήσουμε το ποδήλατο στην πόλη μας – Χειμώνα-Καλοκαίρι – έχοντας κάνει αρκετές διακριτικές κρούσεις στον Κύριο Δήμαρχο και γενικά στις Τοπικές Διοικητικές Αρχές, δυστυχώς όχι με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, λόγω είτε της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα μας, αλλά και της γενικής αδράνειας και σχετικής αδιαφορίας των τοπικών Αρχών, Αρχόντων και Φορέων…

Εμείς, με κάθε ευκαιρία μαζευόμαστε και οργανώνουμε "ποδηλατάδες" εντός και εκτός πόλης και διάφορες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις. Επίσης συμμετέχουμε σε άλλες ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις αθλητικού -πολιτισμικού -περιβαλλοντικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από άλλους Συλλόγους, Φορείς, ή κινήσεις πολιτών. Τέλος, κι ίσως μία από τις σημαντικότερες ενέργειες-κινήσεις μας σαν σύλλογος, είναι η «εισβολή» (!) μας στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου επισκεπτόμενοι δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Νομού μας, παρουσιάζουμε και προωθούμε το ποδήλατο στα νέα παιδιά, μιλώντας τους για τις χαρές, αλλά και για τους κινδύνους του ποδηλάτου αν δεν τηρούνται αυστηρά κάποιες προϋποθέσεις προτού ανεβούμε στο ποδήλατό μας και φυσικά αφού ανέβουμε και ξεκινήσουμε την κίνησή μας στους δρόμους της γειτονιάς μας ή ακόμη πιο σοβαρότερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τελειώνω λέγοντάς σας ότι στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας του Συλλόγου μας και φυσικά και του Συλλόγου σαν νομική οντότητα πλέον, ο ξάδερφός μου και Πρόεδρος της Ποδηλατικής Από-δρασης, Βασίλης Μίγκος, είχε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου : «Θα κάνουμε την Κατερίνη… Άμστερνταμ!» Όχι, δεν εννοούσε ότι θα βάλουμε «κόκκινα» φανάρια στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης μας με ό,τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει και να σημαίνει αυτό! Ψάξτε λίγο την πρωτεύουσα της όμορφης Ολλανδίας και θα δείτε ότι οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ «μπροστά» όσον αφορά (σ)το ποδήλατο! Πάνε στη δουλειά τους με αυτό, αφήνουν το αυτοκίνητο σπίτι στο γκαράζ, μειώνουνε τους ρύπους, γυμνάζονται, κάνουν βόλτες παρέα με φίλους, περνάνε ώρες ποιότητας και οικολογικής αξίας επάνω στο λατρεμένο τους δίτροχο. Κατερίνη, εμείς? Μπορούμε???! Ε, ναι λοιπόν! Νομίζω ότι μπορούμε! Τί στο καλό? Επίπεδη πόλη έχουμε και ζούμε σε έναν από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας έχοντας καί βουνό καί θάλασσα γύρω μας τα οποία μπορούμε να τα χαρούμε και πάνω στο ποδήλατο!

Ποδηλατοβόλτες γίνονταν όλο το καλοκαίρι, με αφετηρία πάντα την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, αρχικά Δευτέρες και Τετάρτες (βράδυ), με κατεύθυνση κυρίως Παραλία και Ολυμπιακή Ακτή, αλλά φυσικά συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και όλο το χειμώνα, κυρίως Τετάρτες(βραδάκι) και Κυριακές(πρωί ή απόγευμα). Πάντα υπήρχε και φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει σχετική ενημέρωση για το πότε (τί ώρα), το από πού και το πού θα πηγαίνουμε, από την γνώριμη ίσως για μερικούς ήδη σελίδα μας www.podilatikiapodrasi.gr , καθώς και για όσους-όσες έχουν Facebook, από την εκεί σελίδα μας «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ». Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτό το «όπλο» που βρίσκεται στα … πόδια μας (!) και λέγεται ποδήλατο και ας κάνουμε την Κατερίνη μια Υπέροχη και Ασφαλή «Ποδηλατούπολη» που θα είναι και πιο καθαρή και βιώσιμη για τον απλό πολίτη που θα αναπνέει λιγότερο καυσαέριο… «Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας. Όαση Δροσιάς, μα και Υγείας!» Υγιαίνετε!

Νίκος Κλιγκόπουλος

 

Υ.Γ. Σύντομα (κατά τον Οκτώβριο) ετοιμάζεται το Β’ Ποδηλατικό Κυνήγι Θησαυρού Κατερίνης. Ελπίζουμε κι είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα έχει την επιτυχία του περσινού αντίστοιχου παιχνιδιού (Α’).

 

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΉ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ. «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ … ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ…!» νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός