Ποια ποτά ταιÏιάζουν στο ΣαÏακοστιανό Ï„ÏαπÎζι;


Η Καθαρά ΔευτÎρα ανοίγει τη Σαρακοστή με τον πιο νÏŒστιμο τρÏŒπο, αφοÏ πάντα συνδυάζεται με Îνα πλοÏσιο σε μεζÎδες τραπÎζι...
Με τι ποτÏŒ συνοδεÏεται ο κάθε μεζÎς ÏŒμως, οÏζο ή τσίπουρο;
Η Καθαρά ΔευτÎρα δε θÎλει επισημÏŒτητες, είναι χαλαρή συνεÏρεση και φιλικÎς κουβÎντες, με την καλή διάθεση της παρÎας να ενισχÏεται απÏŒ το τσιμπολÏŒγημα των σαρακοστιανÏŽν μεζÎδων, που γεμίζουν το τραπÎζι σε συνδυασμοÏς κλασικοÏς ή ανατρεπτικοÏς, ανάλογα με τη φαντασία και τα προÏŠÏŒντα του κάθε τÏŒπου. ÎŒρεξη να Îχεις να δοκιμάζεις! ΒÎβαια, οι γεÏσεις που προσγειÏŽνονται στο τραπÎζι αναζητοÏν και το ποτÏŒ που θα ακομπανιάρει ÏŒλο το πακÎτο της χαράς. Οι περισσÏŒτεροι επιλÎγουμε ανάμεσα στα 2 κλασικά κι αγαπημÎνα –οÏζο ή τσίπουρο. Ας δοÏμε, λοιπÏŒν, ποια είναι τα ιδανικά “παντρÎματα”.
ΟÏζο, το αγαπημÎνο των θαλασσινÏŽν
Με το ευχάριστο άρωμα του, χάρη στα αιθÎρια Îλαια των σπÏŒρων του γλυκάνισου, του άνισου και του μάραθου που περιÎχει, το οÏζο πρωταγωνιστεί σε Îνα τραπÎζι με θαλασσινά, ÏŒπως το σαρακοστιανÏŒ. Με λίγο νερÏŒ ή πάγο τα αιθÎρια Îλαια δίνουν το γνωστÏŒ γαλάκτωμα στο ποτήρι και το άρωμα τους ελευθερÏŽνεται πλημμυρίζοντας τις αισθήσεις.
Το μαστιχωτÏŒ χταποδάκι, που βγαίνει μοσχοβολιστÏŒ απÏŒ τα κάρβουνα αναζητά το ουζάκι, το ίδιο και τα ÏŒστρακα- κυδÏŽνια, φοÏσκες, καλÏŒγνωμες, μÏδια, χτÎνια, γυαλιστερÎς-, καθÏŽς και οι ψητÎς γαρίδες και καραβίδες με χοντρÏŒ αλάτι. Η πασπαλισμÎνη με μπÏŒλικο σουσάμι λαγάνα πάλι, βουτάει χωρίς ενδοιασμοÏς στην ξινοÏτσικη αυθεντική ταραμοσαλάτα, που συνοδεÏεται με τηγανητÎς αγκινάρες και δίνει το Îναυσμα για να τσουγκρίσουμε τα ψηλÏŒλιγνα ποτήρια με το οÏζο, ενÏŽ οι ταραμοκεφτÎδες, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η τσιροσαλάτα με μπÏŒλικο άνηθο μπλÎκουν ηδονικά με τα γλυκανισάτα αρÏŽματα του ποτοÏ.
Τσίπουρο, Îνα απÏŒσταγμα παντÏŒς καιροÏ
Τα γιαλαντζί ντολμαδάκια, τα “ψεÏτικα” που μÏŒνο ψεÏτικα δεν είναι δηλαδή, με το ρÏζι, τα άφθονα αρωματικά και το κρεμμυδάκι τους, αλλά και τα τραγανά τουρσιά κάθε είδους, οι βολβοί, οι καυτερÎς πιπεριÎς, τα παστά ή καπνιστά ψαρικά, οι οφτÎς πατάτες και τα ψητά μανιτάρια ταιριάζουν πολÏ με το τσίπουρο. Οι πικάντικες γεÏσεις θα σβήσουν δίπλα του την κάψα τους, μια και το τσίπουρο είναι Îνα ποτÏŒ που ο υψηλÏŒς αλκοολικÏŒς τίτλος του αντιμετωπίζει με άνεση τις δυνατÎς γεÏσεις. ΤÏŽρα αν προτιμάς το τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, αυτÏŒ είναι θÎμα γοÏστου. Σημείωσε πάντως, ÏŒτι ÏŒπως πολλοί ισχυρίζονται το γλυκανισάτο τσίπουρο διεγείρει την ÏŒρεξη και βοηθάει στην χÏŽνεψη.
Αν τÏŽρα δεν θÎλεις να κουράζεσαι με το τι να επιλÎξεις να φας… απλά πάρε την παρÎα σου και πάνε σε Îνα τσιπουράδικο και άσε τους ειδικοÏς να φροντίσουν για το τι θα φας. ΕσÏ απλά επÎλεξε οÏζο ή τσίπουρο!