6 πληÏοφοÏίες για 6 συνηθισμÎνες Ï„ÏοφÎÏ‚! Εσείς το ξÎÏατε;

ΛÎνε ÏŒτι δεν πρÎπει να παίζουμε με το φαγητÏŒ μας. ÎŒχι ÏŒμως και ÏŒτι δεν πρÎπει να μαθαίνουμε γι’ αυτÏŒ. Αντί να περνάτε την ÏŽρα σας κοιτάζοντας μÎσα απÏŒ τις μυστηριÏŽδεις τρÏπες του ελβετικοÏ τυριοÏ, ανακαλÏψτε πÏŽς αυτÏŒ και άλλα Îντεκα φαγητά απÎκτησαν τις νÏŒστιμες ιδιορρυθμίες τους.
Αν λοιπÏŒν Îχετε απορίες του τÏπου γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμÏδι μας κάνει να δακρÏζουμε, ÏŒλες οι απαντήσεις που περιμÎνατε ακολουθοÏν αναλυτικά παρακάτω.
Γιατί τα κράκερς Îχουν τρÏπες
Οι τρÏπες στα κράκερς, υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμÎνο λÏŒγο και ÏŒχι απλά για… διακÏŒσμηση ή για τη διευκÏŒλυνση κάποιας μεθÏŒδου παραγωγής. Χωρίς αυτÎς τις τρÏπες, τα κράκερς δε θα ψηνÏŒντουσαν σωστά. Έτσι, επιτρÎπεται στον ατμÏŒ να αποδράσει κατά τη διάρκεια του μαγειρÎματος και τα κράκερς μÎνουν επίπεδα αντί να φουσκÏŽνουν ÏŒπως τα μπισκÏŒτα που αιχμαλωτίζουν τον ατμÏŒ που προσπαθεί να ξεφÏγει.
ΑυτÎς οι τρÏπες τα βοηθοÏν επίσης στο να είναι τραγανά. Η θÎση και ο αριθμÏŒς τους εξαρτάται απÏŒ το μÎγεθος και το σχήμα τους. Αν οι τρÏπες είναι κοντά μεταξÏ τους, το κράκερ θα καταλήξει ξηρÏŒ και σκληρÏŒ εξαιτίας της υπερβολικής απÏŽλειας ατμοÏ. Αν οι τρÏπες είναι απομακρυσμÎνες, τμήματα του κράκερ θα φουσκÏŽσουν περισσÏŒτερο σχηματίζοντας φοÏσκες στην επιφάνειά του.
Γιατί το γάλα είναι άσπρο
Το γάλα περιÎχει περίπου 87% νερÏŒ και 13% στÎρεα υλικά ÏŒπως λιπαρά και άλλες πρωτεÎνες. ΜÎσα σε αυτÎς είναι και η καζεÎνη, τÎσσερις τÏποι της οποίας αποτελοÏν το 80% των πρωτεÏŠνÏŽν στο γάλα. Η καζεÎνη και κάποια άλλα λιπαρά στο γάλα διασκορπίζονται και εκτρÎπουν το φως ομοιÏŒμορφα στο οπτικÏŒ φάσμα. Τα λευκά αντικείμενα στη φÏση εμφανίζονται ÏŒταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Κάπως Îτσι το γάλα είναι σχεδÏŒν αδιαφανÎς και εμφανίζεται λευκÏŒ στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεÎνη, το γάλα θα φαινÏŒταν μπλε ή ακÏŒμα και κÏŒκκινο!
Γιατί οι πιπεριÎς είναι καυτερÎς
Η καυτή αίσθηση στις πιπεριÎς τσίλι προκαλείται απÏŒ την καψαÏŠκίνη, μια χημική ουσία χωρίς χρÏŽμα και οσμή. Η καψαÏŠκίνη συνδÎεται με συγκεκριμÎνους αισθητήριους νευρÏŽνες οι οποίοι κάνουν το σÏŽμα μας να νιÏŽθει ÏŒτι… καίγεται ή ÏŒτι τουλάχιστον δÎχεται υπερβολική ποσÏŒτητα ζÎστης στην περιοχή που Îρχεται σε επαφή με την καψαÏŠκίνη, ακÏŒμη και αν δεν υπάρχει κάποιο φυσικÏŒ Îγκαυμα.
Γιατί η μÎντα Îχει… παγωμÎνη γεÏση
ÎŒπως και με τις πιπεριÎς, υπάρχει μια χημική ουσία στη μÎντα, η μενθÏŒλη, η οποία ξεγελά τον εγκÎφαλο να νομίζει ÏŒτι η περιοχή που Îρχεται σε επαφή με τη μενθÏŒλη, ψυχραίνει, ενÏŽ στην πραγματικÏŒτητα η θερμοκρασία είναι ίδια με πριν.
ΜασÏŽντας φÏλλα μÎντας ή τσίχλα με μÎντα νοιÏŽθουμε σα να Îχουμε μÏŒνιμα παγάκια στο στÏŒμα μας, καθÏŽς η μενθÏŒλη δεσμεÏεται σε υποδοχείς νεÏρων που είναι ευαίσθητοι στο κρÏο κι Îτσι ο εγκÎφαλÏŒς μας νοιÏŽθει… πάγωμα.
Γιατί το ελβετικÏŒ τυρί Îχει τρÏπες
Οι τρÏπες δημιουργοÏνται απÏŒ Îνα υποπροÏŠÏŒν κάποιων μικροβίων που προστίθενται στο γάλα για να παρασκευαστεί το ελβετικÏŒ τυρί. ΣυγκεκριμÎνα, υπάρχουν 3 βασικά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιοÏνται στην παραγωγή του ελβετικοÏ τυριοÏ (και αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή) και σε κάποια απÏŒ αυτά οφείλονται οι τρÏπες στο ελβετικÏŒ τυρί. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί φοÏσκες που μÎνουν μÎσα στο τυρί. αντί να πιÎζονται προς τα Îξω ÏŒσο το τυρί συνεχίζει να πήζει και του δίνουν τις χαρακτηριστικÎς του τρÏπες.
Γιατί τα κρεμμÏδια μας κάνουν να δακρÏζουμε
Τα κρεμμÏδια μαζί με πολλά άλλα βολβÏŽδη φυτά, απορροφοÏν θείο απÏŒ το Îδαφος. ÎŒταν τα κρεμμÏδια κÏŒβονται, σπάνε κÏτταρα στο εσωτερικÏŒ τους τα οποία απελευθερÏŽνουν κάποια Îνζυμα. Αυτά τα Îνζυμα αντιδροÏν με το θείο και δημιουργοÏν τα αμινοξÎα σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργοÏν Îνα εξαιρετικά ασταθÎς αÎριο που ÏŒταν Îρχεται σε επαφή με την υγρασία των ματιÏŽν, πυροδοτεί μια αίσθηση καψίματος. ÎŒταν ο εγκÎφαλος παίρνει το μήνυμα ÏŒτι υπάρχει ερÎθισμα στο μάτι, βάζει σε εφαρμογή τους δακρυγÏŒνους αδÎνες προσπαθÏŽντας να ξεπλÏνει το ερÎθισμα στο μάτι με δάκρυα.
clickatlife.gr