6 πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές! Εσείς το ξέρατε;

6 πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές! Εσείς το ξέρατε;live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 07-09-2013 ώρα 10:57:34

Λένε ÏŒτι δεν πρέπει να παίζουμε με το φαγητÏŒ μας. ÎŒχι ÏŒμως και ÏŒτι δεν πρέπει να μαθαίνουμε γι’ αυτÏŒ. Αντί να περνάτε την ÏŽρα σας κοιτάζοντας μέσα απÏŒ τις μυστηριÏŽδεις τρύπες του ελβετικού τυριού, ανακαλύψτε πÏŽς αυτÏŒ και άλλα έντεκα φαγητά απέκτησαν τις νÏŒστιμες ιδιορρυθμίες τους.

Αν λοιπÏŒν έχετε απορίες του τύπου γιατί το γάλα είναι άσπρο ή γιατί το κρεμμύδι μας κάνει να δακρύζουμε, ÏŒλες οι απαντήσεις που περιμένατε ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω.

Γιατί τα κράκερς έχουν τρύπες

Οι τρύπες στα κράκερς, υπάρχουν για κάποιο συγκεκριμένο λÏŒγο και ÏŒχι απλά για… διακÏŒσμηση ή για τη διευκÏŒλυνση κάποιας μεθÏŒδου παραγωγής. Χωρίς αυτές τις τρύπες, τα κράκερς δε θα ψηνÏŒντουσαν σωστά. Έτσι, επιτρέπεται στον ατμÏŒ να αποδράσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα κράκερς μένουν επίπεδα αντί να φουσκÏŽνουν ÏŒπως τα μπισκÏŒτα που αιχμαλωτίζουν τον ατμÏŒ που προσπαθεί να ξεφύγει.

Αυτές οι τρύπες τα βοηθούν επίσης στο να είναι τραγανά. Η θέση και ο αριθμÏŒς τους εξαρτάται απÏŒ το μέγεθος και το σχήμα τους. Αν οι τρύπες είναι κοντά μεταξύ τους, το κράκερ θα καταλήξει ξηρÏŒ και σκληρÏŒ εξαιτίας της υπερβολικής απÏŽλειας ατμού. Αν οι τρύπες είναι απομακρυσμένες, τμήματα του κράκερ θα φουσκÏŽσουν περισσÏŒτερο σχηματίζοντας φούσκες στην επιφάνειά του.

Γιατί το γάλα είναι άσπρο

Το γάλα περιέχει περίπου 87% νερÏŒ και 13% στέρεα υλικά ÏŒπως λιπαρά και άλλες πρωτεΐνες. Μέσα σε αυτές είναι και η καζεΐνη, τέσσερις τύποι της οποίας αποτελούν το 80% των πρωτεÏŠνÏŽν στο γάλα. Η καζεΐνη και κάποια άλλα λιπαρά στο γάλα διασκορπίζονται και εκτρέπουν το φως ομοιÏŒμορφα στο οπτικÏŒ φάσμα. Τα λευκά αντικείμενα στη φύση εμφανίζονται ÏŒταν το φως αντανακλάται πάνω στο αντικείμενο. Κάπως έτσι το γάλα είναι σχεδÏŒν αδιαφανές και εμφανίζεται λευκÏŒ στα μάτια μας. Χωρίς τα λίπη και την καζεΐνη, το γάλα θα φαινÏŒταν μπλε ή ακÏŒμα και κÏŒκκινο!

Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές

Η καυτή αίσθηση στις πιπεριές τσίλι προκαλείται απÏŒ την καψαÏŠκίνη, μια χημική ουσία χωρίς χρÏŽμα και οσμή. Η καψαÏŠκίνη συνδέεται με συγκεκριμένους αισθητήριους νευρÏŽνες οι οποίοι κάνουν το σÏŽμα μας να νιÏŽθει ÏŒτι… καίγεται ή ÏŒτι τουλάχιστον δέχεται υπερβολική ποσÏŒτητα ζέστης στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την καψαÏŠκίνη, ακÏŒμη και αν δεν υπάρχει κάποιο φυσικÏŒ έγκαυμα.

Γιατί η μέντα έχει… παγωμένη γεύση

ÎŒπως και με τις πιπεριές, υπάρχει μια χημική ουσία στη μέντα, η μενθÏŒλη, η οποία ξεγελά τον εγκέφαλο να νομίζει ÏŒτι η περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη μενθÏŒλη, ψυχραίνει, ενÏŽ στην πραγματικÏŒτητα η θερμοκρασία είναι ίδια με πριν.

ΜασÏŽντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιÏŽθουμε σα να έχουμε μÏŒνιμα παγάκια στο στÏŒμα μας, καθÏŽς η μενθÏŒλη δεσμεύεται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο κρύο κι έτσι ο εγκέφαλÏŒς μας νοιÏŽθει… πάγωμα.

Γιατί το ελβετικÏŒ τυρί έχει τρύπες

Οι τρύπες δημιουργούνται απÏŒ ένα υποπροÏŠÏŒν κάποιων μικροβίων που προστίθενται στο γάλα για να παρασκευαστεί το ελβετικÏŒ τυρί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 βασικά είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελβετικού τυριού (και αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή) και σε κάποια απÏŒ αυτά οφείλονται οι τρύπες στο ελβετικÏŒ τυρί. Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί φούσκες που μένουν μέσα στο τυρί. αντί να πιέζονται προς τα έξω ÏŒσο το τυρί συνεχίζει να πήζει και του δίνουν τις χαρακτηριστικές του τρύπες.

Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να δακρύζουμε

Τα κρεμμύδια μαζί με πολλά άλλα βολβÏŽδη φυτά, απορροφούν θείο απÏŒ το έδαφος. ÎŒταν τα κρεμμύδια κÏŒβονται, σπάνε κύτταρα στο εσωτερικÏŒ τους τα οποία απελευθερÏŽνουν κάποια ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα αντιδρούν με το θείο και δημιουργούν τα αμινοξέα σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές αέριο που ÏŒταν έρχεται σε επαφή με την υγρασία των ματιÏŽν, πυροδοτεί μια αίσθηση καψίματος. ÎŒταν ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ÏŒτι υπάρχει ερέθισμα στο μάτι, βάζει σε εφαρμογή τους δακρυγÏŒνους αδένες προσπαθÏŽντας να ξεπλύνει το ερέθισμα στο μάτι με δάκρυα.

clickatlife.gr

6 πληροφορίες για 6 συνηθισμένες τροφές! Εσείς το ξέρατε; νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός