Ο Πάνος Σκουρολιάκος στο Ιδεοδρόμιο για τον πολιτισμό στην εποχή των μνημονίων

Ο Πάνος Σκουρολιάκος στο Ιδεοδρόμιο για τον πολιτισμό στην εποχή των μνημονίωνlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 06-02-2014 ώρα 15:19:15

«Δεν μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο και να πούμε αλήθειες»

Συζήτηση για το θέατρο και τον πολιτισμό στην εποχή των μνημονίων διοργάνωσε το Ιδεοδρόμιο, με καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Πάνο Σκουρολιάκο. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κατερίνη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης παρουσίασε το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο «Ξύλινα, Χάλκινα, Κρουστά»

Αυτός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση, με τον ποιητή και φιλόλογο Αντώνη Κάλφα να κάνει την εισαγωγή λέγοντας ότι τα διηγήματα του αφορούν στιγμιότυπα του αστικού βίου στην Αθήνα, με συμπάθεια για τους ονειροπαρμένους ανθρώπους. Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Χάρης Αμανατίδης και Γιώργος Χανδόλιας διάβασαν αποσπάσματα των διηγημάτων.

Ο κ. Κάλφας τόνισε πως πρόκειται για δεινό ηθοποιό και σκηνοθέτη. «Αυτό που θεωρώ πολύ σπουδαίο είναι ότι έχει μια πολύχρονη θητεία στο θέατρο, από το 1975 μέχρι σήμερα, όπου έχει διακριθεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και έχει να επιδείξει μια δεκαετία στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με πολύ σημαντική επιτυχία. Διακονεί ένα είδος λαϊκού θεάτρου, κατανοητού από το ευρύ κοινό».

Η τοποθέτηση του κ. Σκουρολιάκου, έγινε πάνω στο θέμα των «ατέλειωτων περικοπών στο χώρο του πολιτισμού, τη διάλυση και την εξαφάνιση θεσμών (βλ. πρόσφατα την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ)». Ως γενική αρχή υπογράμμισε ότι σε εποχές που τα υλικά αγαθά υποχωρούν έχουμε ανάγκη να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

«Το βιβλίο, το θέατρο, η μουσική δεν είναι απλώς για να περάσουμε καλά 2 ώρες, αλλά ένα σωσίβιο που θα μας κρατήσει στον αφρό αυτών των κυμάτων που μας χτυπούν μιας και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να υποβαθμίσουν τη ζωή μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση των άστεγων και αναξιοπαθούντων στην Αθήνα και είπε ότι, όπως χτυπήθηκε το βιοτικό επίπεδο χτυπήθηκε και ο πολιτισμός, «γιατί κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους και αυτοί που υποτίμησαν τη ζωή μας δεν θέλουν να υπάρχει κανένα αποκούμπι. Πριν 10-20 χρόνια ο πολιτισμός ήταν ένα εξαγώγιμο προϊόν».

Για την παρούσα κατάσταση στον πολιτισμό είπε ότι «τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του», στερώντας του πόρους, και έτσι δεν υπάρχει παραγωγή. «Αντίστοιχα, ξεριζώσαμε τα αμπέλια μας, κόψαμε τα καΐκια μας να μην ψαρεύουμε, ξεχερσώσαμε τα χωράφια μας, σβήσαμε την όποια παραγωγή υπήρχε στα εργοστάσια. Εγώ πρόλαβα να ζήσω την εποχή που πηγαίναμε με θιάσους στο εξωτερικό και φέρναμε χρήματα πίσω, δεν το ξέρει ο κόσμος αυτό».

Και τότε όμως η βοήθεια που δινόταν στον πολιτισμό ήταν πολύ κατώτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Αυτοί όλοι που μας ταλαιπωρούν ενισχύουν τον πολιτισμό με μεγάλα ποσά. Από την εμπειρία μου πάντως θα πω ότι ο κόσμος καταφεύγει στον πολιτισμό, τα θέατρα και οι συναυλίες καλής μουσικής είναι γεμάτα, γιατί η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν τα στοιχεία εκείνα που μας βοηθούν να σταθούμε όρθιοι και να περάσουμε όλη αυτή τη διαδικασία».

Σχολίασε δε χαρακτηριστικά ότι και στην κατοχή, παρ’ όλες τις κακουχίες, τα θέατρα γέμιζαν. «Είναι κάτι που μας το έλεγαν οι μεγαλύτεροι συνάδελφοί μας και δεν το χώραγε το μυαλό μου. Το συναντάμε και τώρα, στην Αθήνα των συσσιτίων και των αστέγων. Ο κόσμος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει με κάτι αυθεντικό, αληθινό, να ακούσει κάτι πέρα από σαχλαμάρες και κουτσομπολιά. Να μιλήσει για ουσιαστικά πράγματα και να κρατηθεί. Προτιμά κανείς να στερηθεί κάτι άλλο και να πάρει ένα εισιτήριο για το θέατρο, που πλέον είναι φθηνότερα».

Όσο για το αν ο κόσμος της τέχνης στέλνει τα μηνύματα που χρειάζεται η εποχή, ο κ. Σκουρολιάκος είπε ότι τα μηνύματα υπάρχουν, δεν περνούν όμως από μεγάλους διαύλους. «Οι άνθρωποι του πνεύματος μιλάνε, ποιος τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο; Δεν θα μας δείτε σε κανένα μεγάλο κανάλι για να πούμε αλήθειες. Εκεί πρέπει να λέγονται μισά πράγματα».

 

Αλέξανδρος Σωματαρίδης

Ο Πάνος Σκουρολιάκος στο Ιδεοδρόμιο για τον πολιτισμό στην εποχή των μνημονίων νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Ο Πάνος Σκουρολιάκος στο Ιδεοδρόμιο για τον πολιτισμό στην εποχή των μνημονίων, κατερινη, katerini

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός