22-26 Απριλίου Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών.

22-26 Απριλίου Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών.live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 23-04-2014 ώρα 22:51:20

Ενημερωθείτε εμβολιαστείτε προστατεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας ,αυτό είναι το μήνυμα του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμού.

Πρόληψη, προστασία, εμβολιασμός είναι το τρίπτυχο της καμπάνιας αυτής της εβδομάδας με κεντρικό μήνυμα ότι η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής του. Επιπρόσθετα η διατήρηση της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Η ανοσοποίηση εφαρμόζεται από την βρεφική ηλικία μέχρι και το γήρας και προλαμβάνει 2 -3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Χωρίς εμβόλια η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς και η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας της ιλαράς και της ερυθράς από πολλές χώρες του κόσμου θα ήταν αδύνατες. Ειδικότερα η Ευρώπη μόλις το 2002 χαρακτηρίστηκε ελεύθερη πολιομυελίτιδας μαζί και η χώρα μας. Στην Ελλάδα το 1997 καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας που άφηνε πίσω του παιδιά καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι και όχι μόνον. Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας .Καθώς τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κυριότερη αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία για τον τέτανο, τον κοκκύτη, τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα ,την ηπατίτιδα, τον Hemophillus influenzae, την ιλαρά την ερυθρά, τη μηνιγγίτιδα, τον πνευμονιόκοκκο, την γρίπη, τον HPV και την γαστρεντερίτιδα κατάφερε όχι μόνο να εξαφανίσει σχεδόν θανατηφόρα νοσήματα αλλά και να περιορίσει επιπλοκές και κόστος νοσηλείας σε ηπιότερα νοσήματα. Στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι μέσα από το πρόγραμμα μαζικού εμβολισμού ως το 2015 η εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς.

Ωστόσο οι πρόσφατες επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων έχουν δείξει μια ανησυχητική τάση των λεγόμενων παιδικών ασθενειών, οι οποίες επηρεάζουν τόσο εφήβους όσο και ενήλικες μερικές φορές με σοβαρές επιπτώσεις. Απόδειξη ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αφήνει επίμονα κενά στην παροχή προστασίας. Ειδικότερα 1/5 παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα ,και ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη δεν εμβολιάζονται και νοσούν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβόλιο τα οποία καταλήγουν σε ασθένεια, αναπηρία ακόμα και θάνατο. Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.Η παραπληροφόρηση και μια σειρά παραφιλολογίας σχετικά με τα δεινά του εμβολιασμού στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι τυχόν οικονομικές συναλλαγές είναι ορισμένοι από τους λόγους που παρατηρείται αύξηση της αντιεμβολιαστικής τάσης. Ωστόσο οι δέκα μύθοι που αφορίζουν τον εμβολιασμό και αφορούν τον αυτισμό, τις ουσίες υδραργύρου, την παραγωγή η όχι αντισωμάτων ,τις πιθανές επιπλοκές και την ασφάλεια ,την χορήγηση των πολυδύναμων εμβολίων, το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας παρέχει πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών οι οποίες επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Με αφορμή λοιπόν αυτήν την εβδομάδα Ευρωπαϊκού εμβολιασμού ας βρεθούμε όλοι γονείς και γιατροί προ των ευθυνών μας και ας πράξουμε αυτό που συνταγματικά είναι κεκτημένο, δικαίωμα κάθε παιδιού την διατήρηση της ατομικής προστασίας.

ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

22-26 Απριλίου Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών. νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, 22-26 Απριλίου Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός