Ερχονται οι καφέ κάδοι και στον Δήμο Αθηναίων!

Ερχονται οι καφέ κάδοι και στον Δήμο Αθηναίων!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 13-07-2013 ώρα 20:40:25

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των πρώτων καφέ κάδων κομποστοποίησης σε δύο περιοχές του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Athens BioWaste» που συγχρηματοδοτείται από το LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται εδώ και μια 20ετία σε ευρωπαϊκές χώρες, ξεκίνησε πιλοτικά και στη χώρα μας, με πρωτοπόρο τον Δήμο Κηφισιάς τον Νοέμβριο του 2012, και τον Δήμο Αθηναίων να ολοκληρώνει -εντός του Ιουλίου- την τοποθέτηση των καφέ κάδων στην περιοχή Κυπριάδου (στα Άνω Πατήσια) και στο Γκάζι.

Με την εφαρμογή του προγράμματος θα διανεμηθούν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Οι νέοι κάδοι, χρώματος καφέ, θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομπο­στοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Οι πιλοτικές περιοχές οριοθετούνται εντός των πορτοκαλί διαγραμμίσεων

«Το κομποστ θα αξιοποιηθεί στους χώρους πρασίνου του δήμου μας» όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, υπογραμμίζοντας πως με την ενέργεια αυτή «Πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε πλέον το 95% των απορριμμάτων μας, μια και ήδη ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο μέσω του μπλε κάδου».

Ειδικό τέλος ταφής

Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, από οικονομικής άποψης, οι δήμοι επιβαρύνονται με 45 ευρώ/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης.

Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Σταδιακή επέκταση

Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών.

Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του δήμου. Εταίροι του έργου είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στον δήμο Αθηναίων το έργο υλοποιείται από τη Διέθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Ανακύκλωσης Ανδρέα Βαρελά.

Το έργο

Το πρόγραμμα «Athens BioWaste» αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.339.930 ευρώ εκ των οποίων τα 638.715 ευρώ αποτελούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

Ερχονται οι καφέ κάδοι και στον Δήμο Αθηναίων! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός