Ή (sun)tan ή επί τας..!

Ή (sun)tan ή επί τας..!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 14-08-2013 ώρα 20:47:13

Αύγουστος, διακοπές, μπανάκι και ηλιοθεραπεία. Ή μήπως σολάριουμ; Ιδού η απορία. Υπάρχουν πολλοί μύθοι, αλλά και πολλές αλήθειες γύρω από αυτό το δίλλημμα που μας απασχολεί κυρίως λίγο πριν μπει για τα καλά το καλοκαίρι, αφού η καλομαυρισμένη επιδερμίδα είναι ό,τι πρέπει για να φορέσεις το τζιν σορτσάκι σου, ή εκείνο το άσπρο φόρεμα, που πέρσι περίμενες να έρθει το τέλος Ιουλίου για να το φορέσεις, μήπως και προλάβει να σε δει λίγο παραπάνω ο ήλιος.

Είτε επιλέξεις τον ήλιο, είτε το σολάριουμ ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσεις κάποιους σημαντικούς κανόνες, αν θες να έχεις ένα όμορφο, υγιές, μαυρισμένο σώμα και όχι ένα καμμένο, θαμπό, με χρωματικά μπαλώματα, ταλαίπωρο κορμί. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, αν επιλέξεις την ηλιοθεραπεία είναι πως, οι ακτίνες του ήλιου διεγείρουν τα μελανινοκύτταρα για παραγωγή μελανίνης. Αυτό είναι το γνωστό σε όλους μας μαύρισμα. Επίσης, προάγουν το σχηματισμό βιταμίνης D. Ωστόσο, οι δερματολόγοι συνιστούν να προσέξουμε ιδιαίτερα τη χρόνια έκθεση ή την έντονη έκθεση στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δέρμα μπορεί να αναπτύξει φωτογήρανση και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε γερασμένη όψη.

Το σημαντικό είναι να προστατευτείς από τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτά προκαλούνται πιο εύκολα όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στο δέρμα μας. Οι καλύτερες ώρες είναι 8-12 το πρωί ή 5-8 το απόγευμα, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν "πλάγια" και είναι πιο δύσκολο το έγκαυμα. Οι πρώτες ημέρες στη θάλασσα και στην έκθεση μας στον ήλιο είναι πολύ σημαντικές.

Πρέπει να γνωρίζεις πως κινδυνεύεις από έγκαυμα αν εκτεθείς πάνω από 15 λεπτά στον ήλιο χωρίς να έχεις βάλει αντιηλιακό, κυρίως όταν ξεκινάς τα πρώτα σου μπάνια και το δέρμα σου είναι ακόμη απροετοίμαστο και λευκότερο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ηλιακές ακτίνες λειτουργούν σωρευτικά. Η συσσωρευτική επίδραση σε βάθος χρόνου οδηγεί σε φωτογήρανση και κάψιμο του δέρματος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάς τη λεγόμενη οξεία διαλείπουσα έκθεση, δηλαδή την έντονη ηλιοθεραπεία για 10-15 μέρες το χρόνο, ενώ μετά μετά ακολουθεί η επιστροφή στην πόλη, διότι κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση μελανώματος.

Από την άλλη μεριά, το σολάριουμ είναι μία διαφορετική διαδικασία, η οποία απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το τεχνητό μαύρισμα, δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σου υπευθυνότητα, αλλά θα πρέπει να ελέγξεις την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία του κέντρου, στο οποίο θα απεθυνθείς. Δυστυχώς έχουν καταγραφεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστατικά, όπου υπεύθυνοι κέντρων τεχνητού μαυρίσματος καταπατούν αλόγιστα τις οδηγίες της Ε.Ε. για ασφαλές σολάριουμ και εκθέτουν την υγεία των αφελών επισκεπτών σε μεγάλο κίνδυνο. Ωστόσο, αν επιλέξεις αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος οφείλεις για το καλό της υγείας σου, να απεθυνθείς σε κάποιο κέντρο, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές και τις πολιτικές ορθής χρήσης των μηχανημάτων, τα οποία σε λίγες συνεδρίες θα σου χαρίσουν το πολυπόθητο μαύρισμα, λίγο πριν βγεις στην παραλία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι κανονισμοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αφορά την ασφάλεια των σολάριουμ και των αντίστοιχων υπηρεσιών. Επομένως, εντάσσονται στις γενικές Οδηγίες και κανονισμούς ασφαλείας καταναλωτικών προϊόντων και συγκεκριμένα:

- Στην Οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC),

- Στο ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27),

- Και στη γενική Οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

Καθώς τα Solarium εμπίπτουν στην Γενική Οδηγία για την Ασφάλεια των Προϊόντων (οδηγία 2001/95/EC ),  οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς έχουν την πρωταρχική υπευθυνότητα για την διακίνηση ασφαλών συσκευών τεχνητού μαυρίσματος. Συγκεκριμένα,  θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που διακινούν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ασφαλή για χρήση. Θα πρέπει παράλληλα επάνω στην συσκευή να αναφέρεται απαραιτήτως τα τεχνητά της χαρακτηριστικά,  το σήμα CE, το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή και να διατηρούν αρχείο διαθέσιμο σε κάθε τυχόν επιθεώρηση. Το όριο το οποίο συνιστά η Επιστημονική Επιτροπή Καταναλωτικών Προϊόντων SCCP πρέπει να είναι στο 0.3 W/m2. Τα όρια αυτά αναφέρονται στη Γνώμη της επιτροπής  «Για τις Βιολογικές Επιπτώσεις από το τεχνητό μαύρισμα για κοσμετικούς σκοπούς» ενώ προστέθηκαν στην συνέχεια στα ευρωπαϊκά Πρότυπα,  EN 60335-2-27.

Συνεπώς, αν θέλεις ένα υγιές, μαυρισμένο σώμα, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες, όποια μέθοδο μαυρίσματος κι αν επιλέξεις. Φρόντισε να κάνεις με σύνεση ηλιοθεραπεία τις επιτρεπόμενες ώρες, να χρησιμοποιείς το αντιηλιακό σου με υψηλό δείκτη προστασίας και να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου καταναλώνοντας υγρά και κυρίως νερό, ό,τι καλύτερο δηλαδή για το σώμα σου. Μη ξεχνάς τα γυαλιά σου, όπως επίσης και το καπέλο σου. Δεν θέλεις να κοκκινίσεις και να περάσεις την ημέρα σου στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας με ηλίαση.

Όσον αφορά στο σολάριουμ, θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να επιλέξεις ένα εξειδικευμένο κέντρο τεχνητού μαυρίσματος, το οποίο θα πληροί απαραιτήτως τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αν είσαι κάτω των 18 ετών, μην μπεις καν στον κόπο να κάνεις χρήση σολάριουμ, καθώς απλά απαγορεύεται. Πριν ξεκινήσεις τη συνεδρία σου, έλεγξε την υγιεινή του χώρου και κυρίως την πιστοποίηση του κάθε μηχανήματος, η οποία βρίσκεται σε εμφανές σημείο δίπλα στο κάθε μηχάνημα. Φτιάξε μαζί με τον υπεύθυνο του κέντρου ένα πρόγραμμα βασισμένο στις δικές σου ανάγκες, σύμφωνα με τον τύπο του δέρματός σου και δεδομένου του ιστορικού σου, το οποίο θα προκύψει από το ερωτηματολόγιο που καλείσαι να συμπληρώσεις πριν να ξεκινήσεις. Τα προστατευτικά γυαλιά, όπως επίσης και η ειδική για σολάριουμ κρέμα είναι απαραίτητα.

Πριν αποφασίσεις τον τρόπο με τον οποίο θα μαυρίσεις φέτος, σκέψου κυρίως την υγεία σου και φρόντισε να συμμορφωθείς απόλυτα είτε με τις οδηγίες των δερματολόγων, είτε με τους κανόνες ασφαλούς μαυρίσματος των πιστοποιημένων κέντρων σολάριουμ. Συνεπώς, όποια μέθοδο μαυρίσματος κι αν επιλέξεις τελικά, να θυμάσαι, ότι παν μέτρον άριστον!

(Οι πληροφορίες για το άρθρο πάρθηκαν από τους ιστότοπους www.iatropedia.com, www.aesthetics.gr, όπως επίσης και από τους ιστότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Ή (sun)tan ή επί τας..! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Γωγώ Παναγιωτίδου

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός