Παναγιώτης Γκοβάτσος: Ο δημιουργός του καλύτερου cocktail του κόσμου

Παναγιώτης Γκοβάτσος: Ο δημιουργός του καλύτερου cocktail του κόσμουlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 18-10-2013 ώρα 12:47:56

Ακόμα αναρωτιέστε ποιο ποτό να επιλέξετε όταν βγαίνετε έξω με την παρέα σας; Το Live – In σας προτείνει ένα απολαυστικό Skyfall II με έντονα αρώματα από την Ελλάδα και ένα χρυσό μετάλλιο στον 39ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cocktail, δια χειρός Παναγιώτη Γκοβάτσιου. Εμείς βρήκαμε τον Παναγιώτη, μάθαμε τα μυστικά του σωστού bartender και σε μία απολαυστική συνέντευξη σας τα παρουσιάζουμε!

Γ.Π.: Το να φτιάχνει ένας barman εξαιρετικά cocktails σημαίνει ότι είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας, το να δημιουργεί όμως νέες πρωτότυπες γεύσεις όπως εσύ, σημαίνει ότι πέρα από επαγγελματίας είναι ένας άνθρωπος με έμπνευση. Τι αποτελεί για εσένα έμπνευση και πώς καταφέρνεις να τη μετατρέψεις σε γεύση; Γιατί η γεύση είναι μία από τις 5 αισθήσεις, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπωθεί.

Π.Γ.: Σε αυτή τη δουλειά δεν υπάρχουν μυστικά. Υπάρχει μόνο μεράκι, θέληση και όρεξη. Το bartending, είναι μια ειδικότητα που δεν μένει στάσιμη. Καθημερινά μπαίνουν νέες τεχνικές, ιδέες που πρέπει να ακολουθείς. Πρέπει να ακούς και να ψυχολογείς τον πελάτη.  Πρέπει να είσαι το αυτί που θα ακούσει και ο ώμος που θα ακουμπήσει. Από κει και πέρα, όταν φτάνουμε στο παρασκευαστικό κομμάτι, θα πρέπει  να σερβίρεις ένα κοκτέιλ με δυνατό άρωμα, μοναδική γεύση και απαλή υφή. Τα γούστα είναι υποκειμενικά. Το να «μαντέψεις» όμως ποιο θα ήταν το ποτό που θα «ανεβάσει» τον πελάτη σου, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ευχαρίστηση. Η τέχνη του bartending μαθαίνεται και εμπλουτίζεται από φαντασία και όρεξη. Μπορεί να σου αρέσει μια δουλειά, αλλά να μην «το’ χεις». Και να τη μάθεις, δεν θα λέει κάτι. Είναι μια δουλειά που εξελίσσεται. Πρέπει να ταυτίζεις τη δουλειά σου με τα δεδομένα της κάθε εποχής. Να εμπλουτίζεις τα ποτά σου με νέες τάσεις και τεχνικές. Η δημιουργία δεν μπορεί να έρθει από μόνη της. Πάντα πρέπει να υπάρχει και μία πηγή έμπνευσης. Για άλλον έμπνευση είναι ο ίδιος ο πελάτης και για άλλον μπορεί και τίποτα. Να το βλέπει απλά σαν δουλειά. Για εκείνον πολύ απλά δεν θα υπάρξει μέλλον και συνέχεια.

Γ.Π.: Στον 39ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Cocktail της Διεθνούς Ένωσης Bartenders διακρίθηκες ανάμεσα σε συμμετέχοντες από 56 χώρες του κόσμου και κατέκτησες την κορυφή. Τι ευκαιρίες σου έφερε η τεράστια αυτή διάκριση και ποιες ευθύνες που σου προσέθεσε;

Π.Γ.: Το σημαντικότερο που αποκόμισα ήταν εμπειρίες και πολλούς φίλους απ’ όλο τον κόσμο. Από κει και πέρα η νίκη μου έδωσε δύναμη και κίνητρο για να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά με ακόμη περισσότερη όρεξη, αγάπη και μεράκι.

Γ.Π.: Το επάγγελμα του barman, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως συνοδεύεται από κάποια στερεότυπα, τα οποία είτε αφορούν τη φύση της δουλειάς σου, είτε τη σχέση με το άλλο φύλο, είτε το γεγονός ότι εργάζεστε τις νυχτερινές «δύσκολες ώρες». Ποια θεωρείς εσύ ότι είναι τα χαρακτηριστικά που έχει ένας σωστός – επιτυχημένος barman;

Π.Γ.: Προσωπικά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα σε όλες τις δουλειές είναι να κάνεις κάτι με μεράκι και να σου αρέσει. Συγκεκριμένα, όμως στις μέρες μας, έχει σχηματιστεί μια περίπλοκη άποψη για το «τι» και το «ποιος» είναι μπάρμαν. Γενικότερα, επικρατεί η ιδέα, ότι αν εργαστείς εποχικά σε ένα νησί ως bartender θα βγάλεις χρήματα για μια ολόκληρη χρονιά. Αν είσαι «εμφανίσιμος», «επικοινωνιακός» και «ευέλικτος» θα έχεις μια σίγουρη δουλειά με «εύκολα & γρήγορα» χρήματα και με πολλά tips!! Ότι είναι μια δύσκολη δουλειά, με τρελά ωράρια- κατά κόρον εργάζεσαι βράδυ, με αποτέλεσμα να μην έχεις πολύ προσωπικό χρόνο. Ότι δεν μπορείς να έχεις μια υγιής και σταθερή σχέση και πολλά άλλα παρόμοια… Το άλφα & το ωμέγα στη δουλειά ενός bartender είναι η επικοινωνία και η προσωπική επαφή με τον πελάτη. Με λίγα λόγια, να μπορείς να καταλάβεις την ψυχολογία του, τι τον προβληματίζει ή ακόμη τι τον χαροποιεί. Αυτό είναι και το σημαντικότερο όπλο σε αυτή τη δουλειά. Από κει και πέρα η επισφράγιση της επιτυχίας είναι ο ίδιος ο πελάτης. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό. Επιπλέον, απαιτείται δημιουργικότητα και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο οι οποίες πρέπει να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής και να εμπλουτίζονται από νέες ιδέες & τεχνικές.

Γ.Π.: Γεννήθηκες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά σε μικρή ηλικία ήρθες με την οικογένειά σου στη Μονεμβασιά, όπου ζεις και εργάζεσαι μέχρι σήμερα. Η χώρα μας περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο και οι ευκαιρίες στις μέρες μας δίνονται με το σταγονόμετρο. Έχει περάσει από το μυαλό σου το ενδεχόμενο να φύγεις εκτός συνόρων για να αναζητήσεις ένα ασφαλέστερο και καλύτερο μέλλον; Και αν αποφάσιζες να φύγεις που θα επέλεγες να ζήσεις;

Π.Γ.: Η αλήθεια είναι ότι μετά τη νίκη μου είχα κάποιες προτάσεις για συνεργασία στην Αυστραλία και την Αμερική. Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι και το δικό μας, έχει δεχτεί αρκετά πλήγματα λόγω της κατάστασης. Υπάρχουν αρκετοί «ερασιτέχνες» bartenders στην αγορά που νομίζουν αλλά δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας έχει επηρεάσει και το δικό μας επάγγελμα με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και τα ποσοστά κατανάλωσης όπως επίσης και οι  τιμές. Το ενθαρρυντικό όμως είναι, ότι εμείς οι Έλληνες, είμαστε γνωστοί για την πρωτιά μας στη διασκέδαση και στο «κέφι». Αυτό που δεν μεταφράζεται σε καμία γλώσσα και μας χαρακτηρίζει απόλυτα. Επομένως, μπορεί γενικότερα, να έχει πέσει η αγορά, αν όμως είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και στη δουλειά σου, θα υπάρξει κόσμος που θα σε στηρίξει. Αν μπορείς να φτιάξεις ένα γευστικό και ισορροπημένο κοκτέιλ, τότε σίγουρα θα έχεις και πελάτες. Η σωστή δουλειά πάντα αμείβεται. Πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να αφήσω εύκολα τον τόπο μου. Εδώ είναι η βάση μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Άλλωστε αν τα βγάλεις πέρα στα δύσκολα μετά δεν έχεις ανάγκη από τίποτα. Και εμείς είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα!!

Γ.Π.: Μετά το επιτυχημένο Skyfall, ήρθε το Skyfall II. Να περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί η τριλογία, ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την προετοιμασία για κάτι εντελώς διαφορετικό;

Π.Γ.: Οι χορηγοί και οι κανονισμοί του παγκοσμίου μας δέσμευαν να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα προϊόντα και γι’ αυτό το “SkyFall II” ήταν μια εξέλιξη του “Skyfall” του Πανελληνίου. Εκτός αυτού όμως, θεωρώ ότι ο καταναλωτής κουράζεται από τα ίδια και τα ίδια. Έχει ανάγκη από αλλαγές και νέα πράγματα. Γι’ αυτό δεν θα ήθελα να βασιστώ στο ίδιο θέμα. Μ’ αρέσουν οι νέες γεύσεις και η διαφορετικότητα.

Ευχαριστούμε πολύ Παναγιώτη! Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα!

Παναγιώτης Γκοβάτσος: Ο δημιουργός του καλύτερου cocktail του κόσμου Παναγιώτης Γκοβάτσος , cocktail , SkyFall II , Μονεμβασιά , barman ,

Γωγώ Παναγιωτίδου

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός