Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Λιτόχωρο!

Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Λιτόχωρο!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 06-04-2014 ώρα 19:50:28

Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Λιτόχωρο, με τίτλο «Κάτω από τον Όλυμπο» του Ντίνου Κιούση

Κάποια μέρη τα έχουμε «καταδικασμένα», επειδή συνηθίσαμε να περνάμε απέξω πηγαίνοντας κάπου αλλού. Κάτι τέτοιο συνέβαινε και με το Λιτόχωρο.

Κτισμένο στους πρόποδες του επιβλητικού Ολύμπου, σε ύψος 300 μ., πλάι από τον ποταμό Ενιπέα και με θέα μπροστά όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο και τις κορφές του Ολύμπου από πίσω, είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Πιερίας (μετά την πρωτεύουσα Κατερίνη), ένας υπέροχος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, μια μικρή πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε και τέλος το ιδανικό ορμητήριο αν θέλετε να εξερευνήσετε τον Ολυμπο. Αυτή λοιπόν η μικρή πόλη των 7.000 κατοίκων, στην τόσο «στρατηγική» θέση, απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 420 από την Αθήνα.

Μακεδονική αρχιτεκτονική

Η ονομασία προέρχεται μάλλον από την παραφθορά της λέξης «Λιθόχωρος» = τόπος με πολλές πέτρες. H γραφικότητα της πόλης είναι αναμφισβήτητη παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε τα τελευταία χρόνια και την οικοδόμηση που αυτή συνεπάγεται. Θα δείτε λίγα χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής συνήθως διώροφα, με τοξωτά ξύλινα υπέρθυρα και ξύλινες αυλόπορτες με δίρριχτες στέγες και μεγάλους χώρους υποδοχής, στους οποίους ακόμα και σήμερα εξελίσσεται η κοινωνική ζωή της οικογένειας, καθώς και κάποια νεοκλασικά που κατασκευάστηκαν από τους ναυτικούς κατοίκους του Λιτοχώρου. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Μέγας Θεοδόσιος έφερε νησιώτες έποικους στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να εκχριστιανίσει τους ντόπιους πληθυσμούς.

Μάλιστα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η παραλία των Αγίων Θεοδώρων πήρε το όνομα Στόλος, από το πλήθος των ιστιοφόρων που έφεραν οι νησιώτες κάτοικοι της περιοχής.

Το σημερινό Λιτόχωρο έχει εξαπλωθεί γύρω από τον παλαιό οικισμό, που έχει χαρακτηριστεί υφιστάμενος προ του 1923. Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Αυτή την εποχή δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε τις πανέμορφες και τεράστιες παραλίες (70 περίπου χιλιομέτρων από Πλαταμώνα έως Κατερίνη, είναι σχεδόν μια μη διακοπτόμενη αμμουδιά) παρά μόνον οπτικά. Αλλά έχει πολλά άλλα να δείτε, πέρα από το ίδιο το Λιτόχωρο, που αξίζει να περπατήσετε στους δρόμους και τα στενά του. Δείτε «του Τσίντζα το μπαΐρι», τη γειτονιά των ναυτικών, όπου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα νεοκλασικά, τα «Κατούχια», το πάρκο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο υψηλότερο σημείο του οικισμού και το άλσος των Αγίων Αποστόλων, με την ομώνυμη εκκλησία του.

Εφημερίδα Καθημερινή. 15 Δεκεμβρίου 2007

Φωτογραφία Διονύσης Καραβίδας - Artisti dell' Immagine

Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Λιτόχωρο! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Ένα ειδικό αφιέρωμα για το Λιτόχωρο, Διονύσης Καραβίδας , Artisti dell Immagine, κατερινη, katerini, Κατερίνη

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός