Ελιά: Το σύμβολο της ειρήνης, της νίκης και της ελπίδας.

Ελιά: Το σύμβολο της ειρήνης, της νίκης και της ελπίδας.live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 04-03-2014 ώρα 21:24:48

Tο σύμβολο της Θεάς Αθηνάς….Το έπαθλο των Ολυμπίων…

Ένα δέντρο με μεγάλη διατροφική, οικονομική και διακοσμητική αξία. Ανήκει στην οικογένεια Oleaceae, δέντρο αειθαλές με άνθη που εμφανίζονται προς το τέλος Μαίου και οι καρποί του ωριμάζουν και συλλέγονται τέλος φθινοπώρου, αρχές χειμώνα. Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας και υγρασίας με μέση ετήσια θερμοκρασία 16 οC, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη.

 Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 150.000.000 περίπου ελαιόδεντρα, λειτουργούν 2.800 ελαιοτριβεία και 500.000 οκογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς, αφού σε αρκετές - κυρίως άγονες - περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

Από τους αρχαίους χρόνους το λάδι, τα φύλλα, το άνθος ακόμη και ο χυμός και οι στάχτες των ελαιόδεντρων χρησιμοποιήθηκαν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε ως κύριο καλλυντικό. Το ελαιόλαδο ήταν ένα συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων τα οποία για πολλούς αιώνες ήταν περιορισμένα στη χρήση ολίγων εκλεκτών. Σήμερα, η χρήση των καλλυντικών λαδιών έχει εξαπλωθεί και χρησιμοποιούνται ακόμη και τα κουκούτσια στην κοσμητική. Από τους αρχαίους χρόνους επίσης, το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο και εκτιμημένο καρύκευμα στη Μεσόγειο. Ως τροφή η βρώσιμη ελιά είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας καθώς και το παράγωγό της χρυσό υγρό, όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι. Η καύσιμη ύλη του, το πολύτιμο ξύλο της που καίγεται αργά, αλλά και ο πυρήνας της, είναι το υποπροϊόν της σύνθλιψης που καίγεται για πολλές ώρες χωρίς φλόγα παράγοντας διαρκώς θερμότητα. Σε ένδειξη της εκτίμησης που δείχνουν οι λαοί της Μεσογείου στην ελιά, πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης διακοσμούνται με μοτίβα αποτελούμενα από κλαδιά και καρπούς του ελαιόδεντρου. Έτσι, συχνά συναντάμε στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές χώρες την ελιά να κοσμεί πήλινα και ξύλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λευκά είδη, κοσμήματα κ.α.

 Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής η χρήση της ελιάς σε γάμους και βαπτίσεις, τόσο ως πρωτογενές υλικό  όσο και ως διακοσμητικό στοιχείο. Τέλος, ας μην ξεχνάμε την διακοσμήτική τους αξία σε ξενοδοχεία, σε εξωτερικούς χώρους, πάρκα και πλατείες αλλά και σε κέντρα διασκέδασης  χρησιμοποιώντας το ως μπαρ.

Ας μην ξεχνάμε, μια παροιμία από την Μεσόγειο που με απλά λόγια μας εξηγεί πολλά:

« Φρόντισε με να σε θρέψω, πότισε με να σε πλουτίσω…»

 

Έφη Παπαδοπούλου

Γεωπόνος

Ελιά: Το σύμβολο της ειρήνης, της νίκης και της ελπίδας. νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Ελιά: Το σύμβολο της ειρήνης, της νίκης και της ελπίδας, Έφη Παπαδοπούλου, Γεωπόνος

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός