«Φιλόζωος ή μισάνθρωπος»: ένα βιβλίο, μια συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπων-ζώων

«Φιλόζωος ή μισάνθρωπος»: ένα βιβλίο, μια συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπων-ζώωνlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 24-02-2014 ώρα 21:21:03

Με πολύ ενδιαφέρον έγινε δεκτός από την φιλοζωική κοινότητα της Κατερίνης ο δημοσιογράφος Γιώργο Φραντζεσκάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Φιλόζωος ή μισάνθρωπος» στο χώρο του βιβλιοπωλείου Νέστωρ. Μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Συμμετέχω-αδέσποτα Κατερίνης» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μελάνι το πρωί του Σαββάτου.

Έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν άνθρωπο που για πάνω από μια δεκαετία διατηρεί τη στήλη «Κ9», με φιλοζωικά και φιλανθρωπικά μηνύματα, σε ένθετη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή, οι φιλόζωοι της πόλης επέκτειναν τη συζήτηση και αρκετά πέρα από τις σελίδες του βιβλίου του. Αρχίζοντας από τον τίτλο πάντως, ο κ. Φραντζεσκάκης δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του φιλόζωο αλλά ότι η στάση αυτή που έχει είναι απαραίτητη για να ζει ως άνθρωπος.

Σημείωσε ακόμα ότι αποδέχεται την πατροπαράδοτη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση ότι τα ζώα είναι σύντροφοι του ανθρώπου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως το να είναι κανείς φιλόζωος πρέπει να είναι αυταξία. Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω υπέρ των φιλόζωων, ενημέρωσε το κοινό ότι στις έρευνες που κάνει το FBI για τους κατά συρροή δολοφόνους καταλήγει σε τρία κοινά σημεία στο προφίλ τους: είναι πυρομανείς, «βρέχουν το κρεβάτι τους» μέχρι και σε μεγαλύτερη ηλικία και βασανίζουν ζώα.

Επιπλέον, ο συγγραφέας στάθηκε στον ανθρωπομορφισμό ως παράγοντα της αγάπης προς ορισμένα ζώα, των θηλαστικών επί των ψαριών για παράδειγμα. «Τα ζώα ακονίζουν τα ένστικτά τους και με τη συμπεριφορά τους εμφανίζουν τα ιδιαίτερα σημεία του χαρακτήρα που διαθέτουν», είπε και συμπλήρωσε για τον εαυτό του ότι θεωρεί ότι πρέπει να τίθενται όρια από τους κατόχους ζώων, καθότι είναι κηδεμόνες και πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα ζώα μπορεί να ενοχλούν τον πλησίον τους.

Τόνισε ακόμα, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε και ότι η φύση έχει τους νόμους τις και επιβάλλει την φυσική επιλογή και μέσα στο πλαίσιο αυτό, ένα σκυλί θα γεννήσει 12 κουταβάκια, ώστε να επιβιώσουν κάποια από αυτά, ενώ ο άνθρωπος κάνει 1 παιδί. «Κάποτε και οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν κάπως έτσι την θνησιμότητα, τώρα δεν μπορούν να το δεχτούν ούτε για τα ζώα τους».

Ανάλογα με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν οικόσιτα ζώα που αρέσκονται στην φροντίδα του ανθρώπου και άλλα που θέλουν περισσότερη ελευθερία. Από την άλλη, η σχέση αυτή δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε μια επίπονη, περιοριστική υποχρέωση ούτε για τον άνθρωπο. Ένα τελευταίο σημαντικό που είπε ο κ. Φραντζεσκάκης ήταν ότι οι αμελείς ιδιοκτήτες ζώων αποτελούν εχθρούς του φιλόζωου, γιατί δίνουν άλλοθι σε όσους είναι ενάντιοι στην παρουσία ζώων στο αστικό περιβάλλον.

Αλέξανδρος Σωματαρίδης

«Φιλόζωος ή μισάνθρωπος»: ένα βιβλίο, μια συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπων-ζώων νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, «Φιλόζωος ή μισάνθρωπος», ένα βιβλίο, μια συζήτηση για τη συνύπαρξη ανθρώπων-ζώων

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός