Νίκος Καββαδίας: Ο Ποιητής των Ναυτικών

Νίκος Καββαδίας: Ο Ποιητής των Ναυτικώνlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 23-04-2014 ώρα 0:41:31

Η σκιά μαρτυρά την ύπαρξη... ένα αχνό φως αρκεί για να την αναδείξει. Ο σκιές χάνονται στα πολλά τα φώτα...

Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής

Των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων

Και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές

Χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων

                                            (Ιδανικός κι Ανάξιος Εραστής)

Ο πλέον μελοποιημένος ποιητής, Νίκος Καββαδίας, έρχεται στον κόσμο μας στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας από Κεφαλονίτες γονείς, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου, γόνο οικογένειας εφοπλιστών. Ο πατέρας του, έμπορος, διακινεί εκεί εμπορεύματα για το ρωσικό στρατό. Με τα αδέλφια του, τη Τζένια και το Μήκια, και με τους γονείς του θα επιστρέψουν στο Αργοστόλι το 1914 με την έκρηξη του πολέμου. Ο πατέρας θα επιστρέψει στη Ρωσία για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του όπου, ωστόσο, θα έρθει η οικονομική καταστροφή. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ΄17 θα φυλακιστεί κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα αναγκαστεί να γυρίσει κι αυτός στην Ελλάδα το 1921. Δε θα καταφέρει όμως να προσαρμοστεί ποτε.

Επόμενος σταθμός της οικογένειας ο Πειραιάς. Εκεί ο ποιητής θα βγάλει το δημοτικό, συμμαθητής του Γιάννη Τσαρούχη. Στο γυμνάσιο θα κάνει παρέα με τον μετέπειτα συγγραφέα Παύλο Νιρβάνα. Διαβάζει μανιωδώς Ιούλιο Βερν και ό, τι άλλο βιβλίο περιπέτειας πέσει στα χέρια του. Στα 18 του εκδίδει ήδη ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Τελειώνει το γυμνάσιο και δίνει εξετάσεις για την ιατρική σχολή. Κάπου εκεί πεθαίνει ο πατέρας του και εγκαταλείπει την προσπάθεια για να δουλέψει σε ναυτικό γραφείο και να συντηρήσει την οικογένειά του. Η συνεργασία του με περιοδικά συνεχίζεται. Το Νοέμβρη του ΄28 βγάζει ναυτικό φυλλάδιο και λίγους μήνες αργότερα μπαρκάρει ως ''ναυτόπαις'' στο φορτηγό ''Άγιος Νικόλαος''.

Το ΄34 η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα και το σπίτι μετατρέπεται σε στέκι καλλιτεχνικό. Ο Καββαδίας σκιαγραφείται από τους ομότεχνούς του ως άνθρωπος λιτός και λιγομίλητος, με χιούμορ, κάπως ατημέλητος αλλά και φοβερά εγκάρδιος. Το ΄38 θα στρατευθεί και θα υπηρετήσει στην Ξάνθη και τον επόμενο χρόνο θα πάρει το δίπλωμα του τηλεγραφητή. Ο πόλεμος του ΄40 θα τον βρει στην Αλβανία αρχικά ως τραυματιοφορέα κι έπειτα ως ασυρματιστή. Κατά την κατοχή υπηρετεί στο Ε.Α.Μ. ως αντιστασιακός και παράλληλα γίνεται μέλος του Κ.Κ.Ε. Έχοντας εκδόσει μόνο ένα βιβλίο, το ''Μαραμπού'' και ενώ το όριο είναι τρία, ο ποιητής θα ενταχθεί στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1945 θα τον βρει επικεφαλής του Ε.Α.Μ. Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση που θα παραχωρήσει στο Νικηφόρο Βρεττάκο για να αναχωρήσει με το ''Κορινθία'' για άλλο ένα ταξίδι.

Από το 1954, και για τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο Νίκος Καββαδίας ταξιδεύει σχεδόν αδιάκοπα. Τα διαλείμματα μικρά, δεν τον αφήνουν να θρηνήσει το θάνατο του μικρού του αδελφού, Αργύρη, το ΄57 και της μητέρας του το ΄65, ή να χαρεί τη γέννηση του Φιλίππου το ΄66, γιου της ανηψιάς του, Έλγκας. Ωστόσο, τα συνεχή ταξίδια του ευνοούν και την αμέριστη αφοσίωσή του στη συγγραφή. Μάλιστα, το ΄54 θα εκδοθεί το πεζογράφημά του ''Βάρδια'' και το ΄61 θα επανεκδοθούν το ''Μαραμπού'' και το ''Πούσι'', που είχε αρχικά κυκλοφορήσει το 1947.

Ο Νίκος Καββαδίας θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 10 Φεβρουαρίου του 1975 στην κλινική ''Άγιοι Απόστολοι'' όπου νοσηλευόταν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ποιητής των ναυτικών και αυτός που οι στίχοι του μελοποιήθηκαν όσο κανενός άλλου ποιητή (38 πρωτότυπες μελοποιήσεις) θα φύγει με το παράπονο ότι, καθολικώς, ο καλλιτεχνικός κύκλος της γενιάς του δεν τον αποδέχτηκαν ως ισάξιό τους. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με το Σεφέρη που σε ταξίδι του με πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο Καββαδίας, ο πρώτος απέφευγε συστηματικά να χαιρετήσει τον τελευταίο. Ο χρόνος και η αλήθεια δεν ξεχνούν ποτέ όμως. Οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών με μπροστάρηδες το Θάνο Μικρούτσικο και τους Ξέμπαρκους , αλλά και το Γιάννη Σπανό, το  Ζερβουδάκη και το Χάρη Παπαδόπουλο, θα έρθουν να αποκαταστήσουν τη φήμη του ποιητή στου αιώνες που έρχονται...

Νίκος Καββαδίας: Ο Ποιητής των Ναυτικών νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Νικόλας Αγροτικός

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός