Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησηςlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 21-03-2014 ώρα 17:29:59

Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης - η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου - ανήκει στον Έλληνα ποιητή, Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης - και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ποίηση και στις συγκοινωνίες

Η ποίηση και οι ποιητές ταξιδεύουν με τραμ, μετρό και ηλεκτρικό, σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούγονται και στους 65 σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, οι μεγάλοι μας ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους.

Έτσι, οι επιβάτες των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ θα έχουν την τύχη για λίγα λεπτά της ώρας, ενώ επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται στους συρμούς να ακούνε Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη, Εμπειρίκο, Ρίτσο, Ελύτη, Καρούζο, Πατρίκιο, Δημουλά και άλλους κορυφαίους ποιητές μας να απαγγέλλουν ποιήματά τους. Οι Σταθερές Συγκοινωνίες και ο Κύκλος Ποιητών, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, θα δώσουν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής.

Επίσης, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στη 13.00 μ.μ. στο Μοναστηράκι, οι ηθοποιοί Παναγιώτα Κωστάμη, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Παπαφωτίου και Κατερίνα Παυλάκη, συνοδευόμενοι από μουσικούς, θα δώσουν Μουσικές Ποιητικές Παραστάσεις με ποιήματα Ελλήνων ποιητών.

zougla.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός