Το 2013 ήταν το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία

Το 2013 ήταν το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορίαlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 23-01-2014 ώρα 10:22:31

Το 2013 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην παγκόσμια μετεωρολογική ιστορία (μετά το 1880 που τηρούνται τα σχετικά αρχεία θερμοκρασίας), σύμφωνα την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Η ΝΑSΑ, που χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μέθοδο μέτρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στην Αρκτική και σε άλλα απομακρυσμένα μέρη, ανακοίνωσε ότι το περσινό έτος ήταν το έβδομο πιο ζεστό. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο οργανισμοί συμφωνούν ότι τα 14 θερμότερα έτη στην μετεωρολογική ιστορία έχουν συμβεί μετά το 1998.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στη θάλασσα πέρσι, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,62 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (13,9 βαθμοί). Το 2013 «ισοφάρισε» το 2003 ως το τέταρτο θερμότερο έτος, ενώ το ρεκόρ του πιο ζεστού έτους κατέχει το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, το 2013 «ισοφάρισε» το 2006 και το 2009 ως το έβδομο θερμότερο έτος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία διαμορφώθηκε σε 14,6 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή η απόκλιση από την μέτρηση των 14,52 βαθμών της ΝΟΑΑ είναι οριακή).

Η μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία -κατά τη ΝΟΑΑ- αυξάνεται με ρυθμό 0,06 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία μετά το 1880 και με αυξανόμενο ρυθμό 0,16 βαθμών ανά δεκαετία μετά το 1970, μια σαφής ένδειξη για τη σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή εξάλλου την πρόσφατη «επέλαση» του χιονιού στις ΗΠΑ, η NASA διευκρίνισε ότι είναι απολύτως επιστημονικά δικαιολογημένο να χιονίζει σε ένα πλανήτη όπου διαχρονικά αυξάνεται η θερμοκρασία του.

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η παγκόσμια ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί συνολικά κατά σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ. Επίσης, πέρυσι οι φυσικές καταστροφές -λόγω και της κλιματικής αλλαγής- προξένησαν ζημιές της τάξης των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά το 2010, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρία Aon Benfield.

skai.gr

Το 2013 ήταν το τέταρτο πιο ζεστό έτος στη μετεωρολογική ιστορία νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός