ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 25-12-2013 ώρα 11:34:17

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (πρωτότυπος τίτλος: A Christmas Carol) είναι η πασίγνωστη νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα της βικτωριανής εποχής Charles Dickens, που κυκλοφόρησε μεν για πρώτη φορά το 1843, το δίδαγμά της όμως παραμένει διαχρονικό και αναλλοίωτο.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο παράξενος, πάμπλουτος αλλά τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος την Παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται στο όνειρό του μια υπερφυσική επίσκεψη από τον πεθαμένο συνέταιρό του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα τρία Πνεύματα των Χριστουγέννων. Πρώτο ήρθε το Πνεύμα του Παρελθόντος, που του θύμισε τις χαρές της παιδικής του ηλικίας, αλλά και εκείνους που απομάκρυνε από κοντά του εξαιτίας της τσιγκουνιάς και της μιζέριας του. Στη συνέχεια το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα του Παρόντος του έδειξε τις δυσκολίες και τα προβλήματα των συνανθρώπων του, ενώ το Πνεύμα του Μέλλοντος του αποκάλυψε με πόση αδιαφορία θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι το θάνατό του. Όταν ο Εμπενίζερ Σκρουτζ ξυπνάει ανακουφισμένος το πρωινό των Χριστουγέννων νιώθει ότι του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και αποφασίζει να αλλάξει τελείως και να βοηθήσει απλόχερα όσους τον έχουν ανάγκη… Με άλλα λόγια τα πνεύματα των Χριστουγέννων τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή δεν είναι τα πλούτη, αλλά η αγάπη, η υγεία και η ευτυχία ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους.  

Βασισμένος στο χαρακτήρα του Εμπενίζερ Σκρουτζ ο σεναριογράφος και σχεδιαστής κόμικς Carl Barks εμπνεύστηκε το γνωστό για την τσιγκουνιά του παπί Σκρουτζ Μακ Ντακ της Λιμνούπολης και μας το σύστησε για πρώτη φορά το 1947 στο έργο του «Χριστούγεννα στο βουνό της Αρκούδας». Από τότε το προσωνύμιο Σκρουτζ έγινε παγκοσμίως συνώνυμο της τσιγκουνιάς, της μιζέριας, της άκαμπτης σκληρότητας, της απανθρωπιάς! 

Ίσως με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και τον ερχομό της νέας χρονιάς αξίζει να αναλογιστούμε το δίδαγμα της ιστορίας. Ο τσιγκούνης είναι ο άνθρωπος που αδυνατεί να προσφέρει όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά και αισθήματα. Η Θρησκεία και η Φιλοσοφία αποδεσμευμένες από τον πλούτο στήριξαν τη διδασκαλία τους στην προσφορά συναισθημάτων και στην αποδέσμευση από τα υλικά αγαθά. Μας ευαισθητοποιούν να μετέχουμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας, δίνοντας όσο μπορούμε, βοηθώντας σιωπηλά όσους μας χρειάζονται. Μέσα από την ευχάριστη διάθεση των εορτών είναι η καλύτερη ευκαιρία να σκεφτούμε τους συνανθρώπους μας προσφέροντας από την καρδιά μας χωρίς ποτέ να περιμένουμε αντάλλαγμα!

Από τη Γιώτα Παπαδοπούλου για το Live-in Magazine Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός