ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του Ελληνικού Τραγουδιού!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του Ελληνικού Τραγουδιού!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 23-08-2013 ώρα 22:42:25

Όπως συνηθίζεται στην αρθρογραφία, η επιλογή των άρθρων γίνεται κατόπιν αναζήτησης ως προς το περιεχόμενο και το βάθος χρόνου που αυτά μπορούν να καλύψουν. Έτσι, πριν καταλήξω να ασχοληθώ με τις βιογραφίες καλλιτεχνών, ήταν προσήκον να κάνω μια λίστα των ανθρώπων που θα με απασχολούσαν. Όταν ολοκλήρωσα τη λίστα, ένας φίλος της έριξε μια ματιά και μου είπε ότι ξέχασα το Μητροπάνο. Όντως, τον είχα ξεχάσει. «Μα, καλά, πώς είναι δυνατόν να τον ξέχασα;», σκέφτηκα. Όταν άρχισα να γράφω γι’ αυτόν, κατάλαβα γιατί τον είχα ξεχάσει αρχικά.

Δύο σελίδες δε χωράνε ούτε ένα δίσκο του, μια συναυλία του, ένα χρόνο από τη ζωή του. Θα είμαι, λοιπόν, σχετικά επιγραμματικός όσον αφορά το έργο του και τα-γνωστά ή άγνωστα-στοιχεία για τη ζωή του.

Γεννιέται στις 2/4/1948 στην Αγία Μονή, συνοικία στα Τρίκαλα που την ονόμαζαν τότε «Μικρή Μόσχα», όπου αλωνίζει στις γειτονιές από τα 12 τραγουδώντας καντάδες. Ζει με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδελφή του τις οποίες συντηρεί δουλεύοντας από μικρός. Μέχρι τα 16 πιστεύει πως ο πατέρας του σκοτώθηκε στον εμφύλιο, ενώ στην πραγματικότητα αυτός ζει στη Ρουμανία.

Στα 16  μετακομίζει στην Αθήνα όπου μένει με το θείο του και αρχίζει να κάνει μεροκάματα ως τραγουδιστής ενώ παράλληλα φοιτά στο γυμνάσιο. Αργότερα θα μείνει με τη μάνα και την αδελφή του και πάλι, αυτή τη φορά στο Παλαιό Φάληρο, ως το ΄79 οπότε και παντρεύεται για να μετακομίσει στα Μελίσσια. Το ’86 χωρίζει και έρχεται μια πολύ άσχημη περίοδος μοναξιάς 2 χρόνων για τον τραγουδιστή. Το ’91 θα έρθει ο δεύτερος γάμος και το πρώτο του παιδί, χρόνια τα οποία θα μνημονεύει αργότερα ως τα ομορφότερα της ζωής του.

Το ταλέντο του θα ανακαλύψει ο Γ. Μπιθικώτσης και θα τον στείλει στην Columbia. Το ’67 έρχεται η «Θεσσαλονίκη», ο πρώτος του δίσκος. Γνωρίζεται και με το Γ. Ζαμπέτα, άνθρωπο που θα αποτελέσει πρότυπό του στη μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία. Το ’72 η συνεργασία του με το Δ. Μούτση φέρνει τον «Άγιο Φεβρουάριο», δίσκο σταθμό στην ελληνική μουσική.

Η επιτυχία του θα συνεχιστεί με το «Δρόμο για τα Κύθηρα» (Γ. Κατσαρός) και τα «Συναξάρια» (Γ. Χατζηνάσιος) όπως επίσης και με το «Εμείς οι δυο» (Τ. Μουσαφίρης) και το «Πάρε Αποφάσεις» (Χ. Νικολόπουλος). Η καθολική του αποδοχή θα έρθει το ΄92 και ’94 αντίστοιχα με τους δίσκους «Η Εθνική μας Μοναξιά» και «Παρέα με έναν Ήλιο» (Μ. Τόκας). Ο Δ. Μητροπάνος- δισκογραφικά –θα συνεργαστεί ακόμη με τους Γ. Σπανό, Β. Κορακάκη και τους Θ. Μικρούτσικο και Άλκη Αλκαίο (Στου Αιώνα την Παράγκα).

Πέρα από τις εξαίρετες συνεργασίες του και τις ιδιοφυείς επιλογές τραγουδιών (τομέας στον οποίο μόνο με τη Χ. Αλεξίου μπορεί να συγκριθεί), Ο Μητροπάνος δε μπήκε ποτέ σε καλούπι, δε φοβήθηκε τους πειραματισμούς, δεν απέτυχε σε ό,τι  έκανε. Πολύ απλά γιατί η επιτυχία δεν ήταν αυτοσκοπός του. Διαχρονικά ποιοτικός, χωρίς ο χαρακτηρισμός να γίνεται ταμπέλα, προτιμούσε τις συναυλίες από τα κέντρα. Όχι γιατί δε χωρούσαν τους φίλους του αλλά γιατί ο ίδιος δε χωρούσε εκεί μέσα.

Στις 17/4/2012, ώρα 11.00 π.μ. κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Κατέληξε…δεν έφυγε ποτέ…

Μια από τις τελευταίες παραγωγικές βιομηχανίες αυτής της χώρας, το τραγούδι, έχει πάμπολλους άξιους εκπροσώπους. Όλοι τους ιδιαίτεροι και με φανατικό κοινό. Αυτό ακριβώς που δεν είχε ο Μητροπάνος. Γιατί όλοι ήμασταν το φανατικό του κοινό. Κατάφερε με την οικουμενικότητα της φωνής του να κάνει τον καθένα να λέει «ο Νταλάρας είναι ο αγαπημένος μου», «εμένα η Αλεξίου», «ο Στέλιος», «ο Σωκράτης». Κανείς δε λέει «ο Μητροπάνος». Ο Μητροπάνος εννοείται πάντα. Είναι σαν τον πατέρα που δε χρειάζεται να του πεις «σ΄ αγαπώ», που δε θα τρέξεις κοντά του στην παραμικρή δυσκολία, που θα τον ξεχάσεις στα γενέθλιά του. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του τραγουδιού μας. Ο πατέρας μας…

 

…κι όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος του καθενός μας, όποιος κι αν μιλάει στην ψυχή μας,…το αίμα, νερό δε γίνεται!

Από τον Αγροτικό Νικόλα
για το live-in magazine Τεύχος 2 -  Μάρτιος 2013

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του Ελληνικού Τραγουδιού! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός