Τάνια Τσανακλίδου: Η Σουλτάνα η...Σαπφώ


Η σκιά μαρτυρά την Ïπαρξη...Îνα αχνÏŒ φως αρκεί για να την αναδείξει.Οι σκιÎς χάνονται στα πολλά τα φÏŽτα...
Την ÏŽρα που περπάτησα μου 'φÎραν και τα δÏŽρα
Μια νÏχτα μÏŒνο κράτησα κι απάνω της γονάτισα
Γονάτισα και μου ΄λεγαν προχÏŽρα
Μια νÏχτα μÏŒνο κράτησα κι απάνω της ξεστράτισα
Και παραστράτησα στην πρÏŽτη κατηφÏŒρα
(Μοίρες)
Η Τάνια (Σουλτάνα) Τσανακλίδου γεννιÎται στη Δράμα στις 9 Απρίλη 1952. Δε θα ζήσει ÏŒμως για πολÏ εκεί καθÏŽς η οικογÎνειά της σÏντομα θα μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, πÏŒλη που θα την αναθρÎψει και θα τη διαμορφÏŽσει. Στα 8 της μÏŒλις χρÏŒνια ακοÏει για μια θεατρική σκηνή που μÏŒλις άνοιξε και διεκδικεί ρÏŒλο σε παιδική παράσταση. Θα τα καταφÎρει Îνα χρÏŒνο μετά συμμετÎχοντας στην παράσταση ‘ΑπÏŒψε Αυτοσχεδιάζουμε’ στο θίασο του Δ. Μυράτ. ÎŒχι τυχαία, Îχει ήδη αποφασίσει και ÏŒντως ξεκινά τις σπουδÎς της στο Κ.Θ.Β.Ε. ενÏŽ παράλληλα σπουδάζει αρχαιολογία και χορÏŒ. Μάλιστα, προλαβαίνει να συμμετάσχει σε αρκετÎς παραστάσεις αρχαίου δράματος .
Σε ηλικία 21 ετÏŽν, και κατά τα συνήθη, θα βρει διÎξοδο στην Αθήνα, ÏŒπου παίζει στην παράσταση ‘ΜορμÏŒλης’ και τα βράδια τραγουδά με το Γ. ΜαρκÏŒπουλο στη μπουάτ ‘Λήδρα’. Στη συνεργασία αυτή οφείλεται και η συμμετοχή της στο δίσκο του συνθÎτη ‘Θητεία’. Το ΄74 παίζει στη σειρά ‘Ανήσυχα Νιάτα’ και την επÏŒμενη χρονιά συνεργάζεται με τον Κάρολο Κουν στο ΘÎατρο ΤÎχνης στην παράσταση ‘Τρεις ΑδελφÎς’. Το ΄78 συμμετÎχει στη σειρά ‘Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια’ και την ίδια χρονιά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διαγωνισμÏŒ της Eurovision στο Παρίσι. Η δεκαετία του ΄80 κλείνει με τον καλÏτερο τρÏŒπο, κερδίζοντας το βραβείο ερμηνείας στο γαλλικÏŒ ‘Rose D’ Or’ και Îχοντας ήδη 9 δίσκους στο βιογραφικÏŒ της, είτε προσωπικοÏς είτε συμμετοχÎς.
Το ίδιο καλά, αν ÏŒχι καλÏτερα, διαβαίνει και το κατÏŽφλι του ΄80. Το ΄81 θα ενσαρκÏŽσει στο θÎατρο το ρÏŒλο της Εντίθ Πιάφ σε μια παράσταση που θα υμνηθεί απÏŒ τους κριτικοÏς. Θα την επηρεάσει, μάλιστα, τÏŒσο ÏŽστε θα διασκευάσει τραγοÏδια της Γαλλίδας καλλιτÎχνιδος στο δίσκο ‘Piaf’. Θα ακολουθήσουν δÏο δίσκοι με το Γ. ΣπανÏŒ το ΄82 (‘Φίλε’) και το ΄84 (Της Βροχής και της ΝÏχτας). ΩστÏŒσο, η εκτÏŒξευσή της στο μουσικÏŒ στερÎωμα θα Îρθει με το δίσκο ‘Μαμά Γερνάω’ του ΄88 σε συνεργασία με τους Σ. Κραουνάκη και Λ. ΝικολακοποÏλου. Ο δίσκος αυτÏŒς θα σταθεί αφορμή για να δοθεί πλÎον ολοκληρωτικά για κάποια χρÏŒνια στο τραγοÏδι. ΕκτÏŒς απÏŒ κλασικά τραγοÏδια ÏŒπως το ομÏŽνυμο, το ‘Γυφτάκι’, ‘Η Σουλτάνα η ΦωφÏŽ’, ο δίσκος περιÎχει και Îνα απÏŒ τα καλÏτερα ζειμπÎκικα ÏŒλων των εποχÏŽν-κατά τον υποφαινÏŒμενο-τις ‘Μοίρες’.
Η δεκαετία του ΄90 θα συμπÎσει με το δίσκο της ‘ΑλλιÏŽτικη ΜÎρα’, ωστÏŒσο, θα αποτελÎσει και αιτία για προβλήματα με τη δισκογραφική που θα την κρατήσουν μακριά απÏŒ τη δισκογραφία για 5 χρÏŒνια. Έτσι, το ΄95 θα συνεργαστεί με το Γ. ΑνδρÎου στα ‘ΤραγοÏδια του Παράξενου ΚÏŒσμου’. ΕπÏŒμενη μεγάλη στιγμή στην καριÎρα της, ο δίσκος ‘Το ΧρÏŽμα της ΜÎρας’ με το Μ. ΔÎλτα το 2001, δίσκος με Îντονο το ηλεκτρονικÏŒ στοιχείο και ενδεικτικÏŒς της τάσης της ερμηνεÏτριας για πειραματισμοÏς. Για αρκετά χρÏŒνια θα περιορίσει τις εμφανίσεις στη μουσική σκηνή ‘ΜετρÏŒ’ ως το 2011, οπÏŒτε και λÏŒγω των κοινωνικοπολιτικÏŽν εξελίξεων που θα την αφαιμάξουν ως προς την Îμπνευση και τη διάθεση, θα αποσυρθεί στις ΜηλιÎς Πηλίου, ÏŒπου θα επιλÎξει να συνεχίσει να ζει απομονωμÎνη μÎχρι σήμερα διατηρÏŽντας Îνα μικρÏŒ καφÎ για το βιοπορισμÏŒ της.
Αν μου ζητοÏσαν να δÏŽσω Îνα κριτήριο σÏμφωνα με το οποίο ορίζεται ο καλÏŒς ερμηνευτής, θα Îλεγα ÏŒτι μετά απÏŒ κάθε τραγοÏδι θÎλει λίγη περισσÏŒτερη ÏŽρα για να συνÎλθει απÏŒ το συνηθισμÎνο. Ενίοτε, αν το τραγοÏδι είναι και βιωματικÏŒ, ξεφεÏγει και κανÎνα δάκρυ. Αν ,τÏŽρα, μου ζητοÏσαν να ονομάσω τον κορυφαίο Έλληνα άντρα ερμηνευτή θα ήμουν ανάμεσα στο Βασίλη ΛÎκκα και το Νίκο Δημητράτο. ΜεταξÏ των Ελληνίδων τραγουδιστριÏŽν, δεσπÏŒζει ως ερμηνεÏτρια (και δεν είναι βαρÏ το ρήμα) η Τάνια Τσανακλίδου. ΠροφανÏŽς και οι επιρροÎς της απÏŒ της θεατρικÎς σπουδÎς της και την παράλληλη ενασχÏŒλησή της με την ηθοποιία δε μποροÏν να αγνοηθοÏν. ÎŒπως και να΄χει, ο τρÏŒπος με τον οποίο βιÏŽνει ÏŒ,τι τραγουδήσει κάνουν την ερμηνεία της Îντονα λυρική χωρίς αυτÏŒς ο λυρισμÏŒς της να καταντά γραφικÏŒς. ΑκÏŒμα και το στοιχείο που την Îκανε πάντα να ξεχωρίζει, το χαρακτηριστικÏŒ vibrato της φωνής της, επισκιάζεται απÏŒ τον τρÏŒπο με τον οποίο δίνει πνοή σε ÏŒ,τι τραγουδά και Îρχεται σε δεÏτερη μοίρα. Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρξε κάποτε μια ποιήτρια, η ΣαπφÏŽ, η αξία της οποίας δε μποροÏσε παρά να αναγνωριστεί. Θεωρήθηκε και θεωρείται η μητÎρα της λυρικής ποίησης. Στη σÏγχρονη Ελλάδα υπάρχει η Τάνια…