Μανώλης Ρασούλης: Έφυγε Πλήρης Ιδεών

Μανώλης Ρασούλης: Έφυγε Πλήρης Ιδεώνlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 16-04-2013 ώρα 15:38:09

Η σκιά μαρτυρά την ύπαρξη...ένα αχνÏŒ φως αρκεί για να την αναδείξει. Οι σκιές χάνονται στα πολλά τα φÏŽτα...

 Τη ζωή μού θύμισες, και να΄ταν μÏŒνο ετούτο

μ΄ έσυρες κι αρχίσαμε τους κύκλους του χορού

Και το βαλς σα βάλσαμο, το νιÏŽθω μες στο αίμα

σαν κραυγή του θάνατου, σα γέλιο ενÏŒς μωρού

                                                                    ( Το βαλς )

Ο ΜανÏŽλης Ρασούλης έρχεται στον κÏŒσμο στις 28 Σεπτέμβρη του 1945 στο Ηράκλειο. ΑπÏŒ μικρÏŒς παρουσιάζει έφεση προς τη μουσική ÏŒντας ψάλτης στον πολιούχο Άγιο Μηνά. ΑπÏŒ μικρÏŒς επίσης ακολουθεί στα χνάρια του πατέρα του, που ήταν φυλακισμένος στις ιταλικές φυλακές, συμμετέχοντας στη νεολαία της αριστεράς. ΣημαιοφÏŒρος στο σχολείο, άριστος στον αθλητισμÏŒ, με βραβεία στο τρέξιμο, ακÏŒμη και στο μοντέρνο χορÏŒ, πολυσχιδής προσωπικÏŒτητα απÏŒ κούνια.

ΤελειÏŽνει το γυμνάσιο και ανεβαίνει στην Αθήνα. Σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου αλλά παράλληλα γράφει σενάρια, στίχους και βιβλία. Δεν αφήνει πορεία για πορεία που να μη συμμετάσχει. Κερδίζει τα προς το ζην τραγουδÏŽντας σε μπουατ της Πλάκας και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Θα συλληφθεί και θα κρατηθεί για κάποιες ÏŽρες απÏŒ τη χούντα. Φεύγει στο Λονδίνο, ÏŒπου συνεχίζει την αριστερή του δράση αλλά και γράφει τα πρÏŽτα του βιβλία και συνεκδίδει την εφημερίδα Σοσιαλιστική Αλλαγή που πουλάει στους δρÏŒμους. Γίνεται μέλος του τροτσκιστικού κινήματος και σπουδάζει πολιτική οικονομία και φιλοσοφία. ΔιαμορφÏŽνεται ιδεολογικά μέσα στα 6 χρÏŒνια που περνά εκεί, ενÏŽ τον Ιούνιο του 1973 γεννιέται η κÏŒρη του που ονομάζει Ναταλία προς τιμή της συζύγου του ΤρÏŒτσκι. Επιστρέφει στην Αθήνα το ΄74 και εργάζεται στα ναυπηγεία στο Πέραμα ÏŒπου και συμμετέχει στους απεργειακούς αγÏŽνες.

Κάπου εκεί αρχίζει να πραγματοποιείται η ένταξή του στο ελληνικÏŒ τραγούδι. Αρχικά με συμμετοχή σε δίσκο του φίλου του, Μάνου Λοίζου, και έπειτα σε δίσκο του Μαμαγκάκη, ως ερμηνευτή και στις δυο περιπτÏŽσεις. Το ΄77 θα συνεργαστεί με το ΣαββÏŒπουλο στους Αχαρνείς ενÏŽ το ΄78 σε συνεργασία με Ξυδάκη, Παπάζογλου, θα κάνει θραύση με την Εκδίκηση της Γυφτιάς και Τα Δήθεν. Το ΄80 θα κάνει τα Τραγούδια της Χαρούλας με τη Χ. Αλεξίου. ΑργÏŒτερα η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού θα σχολιάσει πως ο Ρασούλης ''τρέλανε τη γλÏŽσσα των τραγουδιÏŽν''. ΑκÏŒμη, ο Ρασούλης θα συνεργαστεί με το Χ. ΝικολÏŒπουλο σε τρεις δίσκους (ΟΙ Κυβερνήσεις Πέφτουνε, ÎŒλοι Δικοί μας Είμαστε, Παίξε Χρήστο ΕπειγÏŒντως), με τον Αντρέα Μικρούτσικο, το Χάρη ΠαπαδÏŒπουλο (Το Τρένο Φτάνει Τελικά στην Κατερίνη), τον Πέτρο ΒαγιÏŒπουλο ( ΠÏŒτε Βούδας ΠÏŒτε Κούδας, Βαλκανιζατέρ), τους αδελφούς Κατσιμίχα (Ζεστά Ποτά), τον Καζαντζή και τη Λ. Καλημέρη (Πνοή του Ανέμου), αλλά και πολλούς άλλους. Παράλληλα, θα συνεχίσει να συγγράφει βιβλία, διηγήματα και ποιήματα.

Ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, θα περάσει πολλά χρÏŒνια της ζωής του ταξιδεύοντας σε Παρίσι, ΜÏŒσχα, ΒαρκελÏŽνη, Αμερική, Αυστραλία. Βάσεις για τις εξορμήσεις του η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη κι η Αθήνα. Ανέκαθεν λάτρης του ποδοσφαίρου ( και φίλος του ΟΦΗ) έλεγε στην κÏŒρη του για το πÏŒσο ζήλευε το Μέσι που θεωρούσε "βιρτουÏŒζο της μπάλας'' και πÏŒσο θα ήθελε ο ίδιος να ήταν ''ο Μέσι της παγκÏŒσμιας διανÏŒησης". Σε ένα ακÏŒμη απÏŒ τα διδάγματά του στη λατρεμένη του Ναταλία, υποστήριζε ÏŒτι  "δύο πράγματα σε ζορίζουν: ο έρωτας κι ο θάνατος'', παρακινÏŽντας την να "παίξει και με τα δύο, ή θα κερδίσεις ή θα χάσεις", της έλεγε. Σε μια άλλη του εξομολÏŒγηση φέρεται να της είπε πως ο ''μεγάλος του αδελφÏŒς'' , ο Μάνος (Λοίζος), " του άνοιγε τα διαφράγματα του πνευματισμού του''. ΚÏŒντρα στη φυσική γήρανση, συντηρούσε το πνεύμα του σε εγρήγορση, γράφοντας με αντίστροφη αναλογία προς το τέλος της ζωής του ÏŒπου έβρισκε. Σε φύλλα απÏŒ εφημερίδες, σε τσιγαρÏŒχαρτα, σε αποκÏŒμματα βιβλίων. Η οικονομική και ηθική κρίση της εποχής μÏŒνο εφαλτήριο έμπνευσης θα μπορούσε να αποτελέσει. Δεν έκρυβε, μάλιστα, τον εκνευρισμÏŒ του που μας αποκαλούσαν PIGS οι Ευρωπαίοι, ενÏŽ προέτρεπε την κÏŒρη του "να σÏŽσει τον κÏŒσμο ακÏŒμη κι αν ήταν η τελευταία που είχε μείνει στη γη".

Βαθιά συγκρουσιακÏŒς, αντιφατικÏŒς και με υπÏŒγεια αίσθηση του χιούμορ. Με αριστοφανική ειρωνεία και -συχνά- το σουρρεαλισμÏŒ του Νταλί να διέπουν αυτÏŒν και τους στίχους του, δεν παρέλειπε τον σαρκασμÏŒ και τον αυτοσαρκασμÏŒ. Οι πνευματικές ανησυχίες του αλλά και η αέναη αναζήτηση του ανÏŽτερου τον οδήγησαν στην αποδοχή του OSHO, ανατολικής φιλοσοφίας απÏŒ την Ινδία, τον ηγέτη της οποίας φυγάδευσε, ÏŒταν χρειάστηκε, στην Κρήτη. Η στάση του απέναντι σε ÏŒ, τι κατεστημένο και η εν μέρει επιδίωξή του για συγκρούσεις τον έφερε ακÏŒμη και ως φημολογούμενο ως υποκινητή της 17 Νοέμβρη, φήμες που αρνήθηκε δηλÏŽνοντας ρητά κατά της βίας. Στο ίδια πλαίσια της αντίφασης και της φυσικής και πνευματικής του απομÏŒνωσης θα βρεθεί νεκρÏŒς στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη στις 13 Μαρτίου 2011, 8 μέρες μετά το θάνατÏŒ του. Εν ζωή ακÏŒμη, είχε ζητήσει απÏŒ την κÏŒρη του στην ταφÏŒπλακά του να γράφει "Έφυγε Πλήρης ΙδεÏŽν" ...αν μη τί άλλο ισχύει σίγουρα...

Μανώλης Ρασούλης: Έφυγε Πλήρης Ιδεών νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Νικόλας Αγροτικός

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός