Mυστικό για υγιεινÎÏ‚ και Ï„ÏαγανÎÏ‚ πατάτες
ÎŒποιος τις δοκιμάσει θα δυσκολευτεί να πιστÎψει ÏŒτι αυτÎς οι πατάτες αυτÎς δεν είναι τηγανητÎς. ΝÏŒστιμες, τραγανÎς και υγιεινÎς θα γίνουν η αγαπημÎνη συνταγή σας.
Υλικά
1/2 κιλÏŒ πατάτες
3/4 φλ. τσαγιοÏ ελαιÏŒλαδο
αλάτι
ΕκτÎλεση
Προθερμαίνουμε το φοÏρνο στους 200°C. Ζεσταίνουμε στο φοÏρνο τη λαμαρίνα του.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κÏŒβουμε σε μÎγεθος μεγάλης μπουκιάς. Βράζουμε νερÏŒ αλατισμÎνο σε κατσαρÏŒλα. Βυθίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 6΄-7΄, τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι, να φÏγει ÏŒσο περισσÏŒτερο νερÏŒ Îχουν μαζÎψει. Με προσοχή βγάζουμε την καυτή λαμαρίνα απÏŒ το φοÏρνο.
Ρίχνουμε μÎσα το ελαιÏŒλαδο να ζεσταθεί. ΑνακινοÏμε καλά το σουρωτήρι με τις πατάτες ÏŽστε να κάνουν εξογκÏŽματα και αγριάδες στην επιφάνεια τους. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις ρίχνουμε στην καυτή λαμαρίνα με το λάδι. ΜÏŒλις πÎσουν στο καυτÏŒ λάδι θα τσιτσιρίσουν ελαφρά.
Με Îνα κουτάλι θα τις ανακατÎψουμε ÏŽστε να πάει παντοÏ το καυτÏŒ λάδι και να πιάσουν κροÏστα. Αν θÎλουμε, σ’ αυτή τη φάση πασπαλίζουμε με κάποιο μυρωδικÏŒ της αρεσκείας μας. ΕμÎνα προσωπικά μου αρÎσουν σκÎτες με αλάτι. Προσπαθήστε να μην είναι η μία πατάτα κολλημÎνη με την επιφάνεια της άλλης ÏŽστε να ροδίσουν και να τραγανίσουν γÏρω γÏρω. Γι’ αυτÏŒ χρειαζÏŒμαστε μεγάλο ταψί.
Τις βάζουμε στο φοÏρνο και τις ψήνουμε στην τελευταία σχάρα χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πÏŒρτα για 40΄-45΄, ÏŽσπου να ροδίσουν καλά και η ÏŒψη τους να θυμίζει τηγανισμÎνη πατάτα. ΤÎλος τις βάζουμε σε απορροφητικÏŒ χαρτί να στραγγίσουν και τις σερβίρουμε.








