<<Ας..... αποτιμήσουμε>>, του Διονύση Κοσκινά!

<<Ας..... αποτιμήσουμε>>, του Διονύση Κοσκινά!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 02-06-2014 ώρα 18:07:09

Είναι φανερό πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικού βίου,όπου το παλαιότερο κλασικό κομματικό δίπολο δεν υφίσταται και από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να επανέλθει.Συνεπώς, οι εκτιμήσεις δε δύνανται να πραγματοποιηθούν με βάση το διπολικό παρελθόν, απεναντίας είναι ανάγκη να εξεταστεί ενδελεχώς η νέα κατάσταση με διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Ξεκινώντας με το νικητή των εκλογών,τονΣΥΡΙΖΑ,μπορούμε να τονίσουμε πως μπορεί αριθμητικά να κέρδισε τις εκλογές, με ένα ποσοστό όμως (3,5 περίπου μονάδες) που θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του. Διότι σε μια περίοδο που η χώρα δεινοπαθεί από την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης,σε μια εποχή που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά, η αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να αποσπάσει τη συντριπτική προτίμηση των ψηφοφόρων,παραμένοντας σε χαμηλά ποσοστά. Η αίσθηση ότι αυτό είναι το όριο που θα μπορούσε ή θα <<ήθελε>> να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πιο έντονη. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μια τακτική <<υποσχεσιολογίας>>, η οποία με τις υπάρχουσες συνθήκες μοιάζει ανεδαφική. Αν λοιπόν επιθυμεί να κυβερνήσει και να αυξήσει τα ποσοστά του θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος και ειδικότερα σε φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της οικονομίας και της παιδείας.

Συνεχίζοντας με το δεύτερο κόμμα,τη Νέα Δημοκρατία, είναι εύκολο να διακρίνουμε πως παρόλο που έχασε αριθμητικά στις ευρωεκλογές,μόνο ευχαριστημένη θα πρέπει να αισθάνεται με την διαφορά ήττας, μετά την πολιτική που εφάρμοσε αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς,έγινε φανερό και σε αυτές τις εκλογές πως ακόμα υπάρχουν κομματικοί στρατοί ,που επηρεάζουν ψηφοφόρους επενδύοντας στο φόβο και στην οικονομική τους ανέχεια.

Εξάλλου,ο κ. Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να τροποποιήσει την κομματική τακτική του, η οποία έχει δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος της εκλογικής και της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και ένα σημαντικό μέρος πολιτικών στελεχών, αλλά επίσης θα πρέπει να μεταλλάξει και την πολιτική του, που οδήγησε σε αυτήν την εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό.Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κάνει οτιδήποτε από τα προγραφόμενα,διότι πάνω από όλα μοιάζει εγκλωβισμένος σε αυτές τις πρακτικές.

Πρακτικές που συντηρούν ακόμα τη «Χρυσή Αυγή» ως τρίτο κόμμα στη πολιτική σκηνή. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποτελεί μια ακραία,επιθετική και δίχως φραγμό εκδήλωση αντίδρασης πολιτών, που δεν βρίσκουν καμία διέξοδο στα καθημερινά και στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα τους. Η επιλογή τους αυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με τα ιδεολογικά <<πιστεύω>> των ψηφοφόρων της.Διότι ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία,είναι ο φοβικός και επικίνδυνος χαρακτήρας που κατά καιρούς εμφανίζουμε απέναντι σε κάθετι διαφορετικό. Όσο όμως οι κυβερνώντες και τα Μ.Μ.Ε μεταχειρίζονται δημαγωγικά και ψηφοθηρικά το συγκεκριμένο κόμμα,τόσο θα πλησιάζει η στιγμή που θα <<εκκολαφθεί το αυγό>> και ιστορικά έχει αποδειχθεί, πως η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη.

Όπως αναπόφευκτη ήταν και η ένταξη του Π.Α.Σ.Ο.Κ σε έναν διαφορετικό φορέα σαν αυτόν της Ελιάς,αφού ο κ.Βενιζέλος , έχοντας υπόψη πως το πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό κίνημα

δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, επεδίωξε ουσιαστικά να αποσύρει τις θύμησες. Το αποτέλεσμα με μια πρόχειρη ανάγνωση δείχνει ότι η επιλογή ήταν ως ένα βαθμό σωστή,καθώς το ποσοστό (8,1%) είναι σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό που θα έπαιρνε σαν Π.Α.Σ.Ο.Κ.Με μια όμως πιο προσεκτική μελέτη θα διαπιστώσει κανείς ότι η διαφορά ήταν πολύ μικρή και αυτό γιατί οι ιθύνοντες του κόμματος αδυνατούν να αντιληφθούν πως το πρόβλημα δεν ήταν το όνομα, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που το απάρτιζαν και οι πολιτικές που εφάρμοσαν.Επίσης, θεωρώ τουλάχιστον αστείο και ηττοπαθές ένα κόμμα που κάποτε καρπωνόταν ποσοστά άνω του 40%, να πανηγυρίζει με τέτοια ποσοστά.

Τέλος, το Ποτάμι, αν και δεν πήρε τα ποσοστά που ίσως περίμεναν οι ιδρυτές του, κατέγραψε μια σημαντική εκλογική δύναμη.Το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα και πώς θα ανταπεξέλθει στην πίεση που θα του ασκηθεί από πιθανές διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά και στις τοπικές εκλογές και ορμώμενος από το αποτέλεσμα των εκλογών στον δήμο μας ,να εξάγω το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των πολιτών του δήμου Κατερινής έμεινε ευχαριστημένη από τις τετραετίες του Δημάρχου και του περίγυρου ,για αυτό άλλωστε και τον εξέλεξε ξανά από την 1η Κυριακή.Άρα από εδώ και στο εξής αγαπητέ συμπολίτη της Κατερίνης και των περιχώρων οποιαδήποτε κριτική και αν κάνεις, θα θεωρείται ετεροχρονισμένη και άκυρη,καθώς όταν έπρεπε να αντιδράσεις ,επιβράβευσες την ίδια κατάσταση.

 

Διονύσης Κοσκινάς, Φιλόλογος-Ιστορικός

<<Ας..... αποτιμήσουμε>>, του Διονύση Κοσκινά! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

 • Η ζωή της οθόνηςlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  25-07-2014 Η ζωή της οθόνης

  Είναι ιδίωμα του ανθρώπου να θεωρεί απαραίτητο ότι του πλασάρει πολύ έντεχνα η τεχνολογία της κενότητας.Μια τεχνολογία που ...

 • << Τα greeklish δεν είναι γλώσσα>>live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  26-06-2014 >

  Η γραφή των ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες, το επονομαζόμενο ‘’greeklish’’, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική γλώσσα, ...

 • <<Ας..... αποτιμήσουμε>>, του Διονύση Κοσκινά!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  02-06-2014 , του Διονύση Κοσκινά!

  Είναι φανερό πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικού βίου,όπου το παλαιότερο κλασικό κομματικό δίπολο δεν ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός