Ελπίδες για μακροχρόνια προστασία από το AIDS

Ελπίδες για μακροχρόνια προστασία από το AIDSlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 08-03-2014 ώρα 10:48:31

Μία ένεση κάθε μήνα αντί για μερικά χάπια την ημέρα ίσως παίρνουν στο μέλλον οι οροθετικοί ασθενείς στο μέλλον, προκειμένου να μην εκδηλώσουν λοίμωξη AIDS. Όπως φάνηκε σε πειράματα που έγιναν σε μαϊμούδες, η ενέσιμη μορφή του ενός συγκεκριμένου αντιρετροϊκού φαρμάκου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Επιπλέον, η εφεύρεση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη της νόσου στον άνθρωπο, σύμφωνα με δύο αμερικανικές μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από δύο διαφορετικές ομάδες ιολόγων έδειξαν και οι δύο την πλήρη προστασία των ζώων από λοίμωξη AIDS, όταν τους κανέναν ένεση με το φάρμακο μια φορά το μήνα.

Το φάρμακο μελετάται περισσότερο για την καλύτερη συμμόρφωση όσων λαμβάνουν συστηματικά τέτοια φάρμακα, όπως οι οροθετικοί, αλλά και οι σύντροφοί τους, στις ΗΠΑ, οι οποίοι λαμβάνουν προληπτικά αγωγή, προκειμένου να μην κολλήσουν από τους συντρόφους τους.

Κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά μικρές δόσεις αντιρετροϊκών, μπορούν να μειώνουν έως και 90% τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, σύμφωνα με τους συντάκτες των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, ορισμένες από τις κλινικές δοκιμές είχαν ποσοστό επιτυχίας σαφώς μικρότερο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών που μετείχαν σε αυτές δεν λάμβαναν καθημερινά τα αντιρετροϊκά τους φάρμακα. Συνεπώς, μια μηνιαία ένεση, ή ακόμη και τρίμηνη, ενδεχομένως να έλυνε το πρόβλημα αυτό.

Σε μια από τις μελέτες που διεξήχθησαν από τα ομοσπονδιακά κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών των ΗΠΑ, οι ερευνητές χορήγησαν μια μηνιαία ένεση ενός αντιρετροϊκού πειραματικού φαρμάκου παρατεταμένης δράσης, που ονομάζεται GSK744, σε έξι θηλυκούς μακάκους.

Κατόπιν, δύο φορές την εβδομάδα εισήγαγαν στους θηλυκούς μακάκους ένα υγρό που περιείχε ένα συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για την προσομοίωση των σ3ξουαλικών σχέσεων με αρσενικό που είχε προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Κανένα από τα θηλυκά που υποβλήθηκαν στην αγωγή με το αντιρετροϊκό GSK755 δεν έγινε φορέας, ενώ τα έξι θηλυκά της ομάδας–μάρτυρα στα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο μολύνθηκαν γρήγορα.

Η άλλη επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας για το AIDS Aaron Diamond στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ έκανε παρόμοιο πείραμα με 16 μακάκους, χρησιμοποιώντας τον ίδιο αντιρετροϊκό φάρμακο GSK744. Ωστόσο, οι ερευνητές μόλυναν τους πιθήκους με ένα συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για προσομοίωση των πρωκτικών σ3ξουαλικών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα ήταν όμοια. Κανένας από τους πιθήκους στους οποίους χορηγήθηκε ενέσιμα το αντιρετροϊκό φάρμακο δεν μολύνθηκε, αντίθετα με όσους πιθήκους έλαβαν ψευδοφάρμακο, που μολύνθηκαν στο σύνολό τους.

Μια πρώτη κλινική δοκιμή με 175 εθελοντές αναμένεται να αρχίσει αργότερα φέτος στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι με το συγκεκριμένο αντιρετροϊκό, που παρασκευάζουν τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline και έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πηγή: Τα Νέα

Ελπίδες για μακροχρόνια προστασία από το AIDS νέα, eidiseis, ειδήσεις, news

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός