Φιλαρέτη Κομνηνού: Η τέχνη, το θέατρο και η ελπίδα!

Φιλαρέτη Κομνηνού: Η τέχνη, το θέατρο και η ελπίδα!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 14-11-2013 ώρα 16:28:18

Η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη την είχε χαρακτηρίσει ως ηθοποιό «εκπάγλου ταλέντου». Υπηρετεί πιστά το θέατρο για πάνω από 20 χρόνια, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Μάλιστα, έχει κερδίσει το θεατρικό βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη για την ερμηνεία της στον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ. Τηλεοπτικά μας συστήθηκε το 1993 μέσα από τη σειρά «Η εκτέλεση», όπου ενσάρκωνε τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγές που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, όπως «Η ζωή μας μια βόλτα», «Μάγισσες της Σμύρνης», «Ματωμένα χώματα».

Η Φιλαρέτη Κομνηνού,η οποία, εκτός από ηθοποιός, είναι και επίκουρη καθηγήτρια Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, είναι μία από τις τελευταίες αληθινές «ντίβες» του θεάτρου. Φέτος το καλοκαίρι, την είδαμε σε δύο παραστάσεις, στην παράσταση «Ποιος τη ζωή μου...», μία μουσική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στις Τραχίνιες του Σοφοκλή, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.

Η ομάδα του Live – In είχε τη χαρά και την τιμή να συναντήσει τη Φιλαρέτη Κομνηνού στο τέλος της παράστασης «Τραχίνιες» στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και να μας μιλήσει για τις φετινές της παραστάσεις, για το γοητευτικό χώρο του θεάτρου και για το δυνατό ελληνικό κύτταρο, το οποίο σίγουρα θα αντέξει και στις σημερινές δοκιμασίες.

Σάντυ Γρηγοριάδου: Κυρία Κομνηνού, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει φέτος τις Τραχίνιες,μετά απο 43 χρόνια. Γιατί αυτή η τραγωδία του Σοφοκλή δεν παίζεται τόσο συχνά;

Φιλαρέτη Κομνηνού.: Είναι ένα περίεργο έργο, ένα έργο που δεν έχει τόση δράση. Βέβαια, έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο πρώτο μέρος είναι μόνο η Διηάνειρα, μετά είναι ο Ηρακλής. Η συμπεριφορά του Ηρακλή είναι περίεργη και βλέπουμε πώς είναι ένας ήρωας τη στιγμή της κατάρρευσής του. Επίσης, το έργο δεν έχει, τη σύγκρουση που έχουν άλλα δημοφιλή έργα. Επειδή λείπει η δράση, μέχρι τώρα το έργο λίγο έχει μείνει παραπονούμενο. Αλλά νομίζω ότι στο Εθνικό Θέατρο πρέπει να ανακαλύπτουμε και κάποια έργα που δεν είναι τόσο δημοφιλή.

Σάντυ Γρηγοριάδου: Ένα από τα θέματα που θίγει ο Σοφοκλής στις Τραχίνιες είναι η τραγική ανθρώπινη άγνοια και η αδυναμία να ξεφύγει από μια μοίρα, πιθανόν προκαθορισμένη. Μπορεί ο άνθρωπος να καθορίσει ο ίδιος τη μοίρα του;

Φιλαρέτη Κομνηνού.: Αυτό θέλουμε να το πιστεύουμε γιατί αλλιώς θα πέσουμε σε μία μοιρολατρία. Βέβαια, τώρα να σου πω με την πείρα πια τόσων χρόνων, νομίζω ότι υπάρχει και κάτι που λίγο μας καθοδηγεί. Εμένα η ζωή μου τουλάχιστον, μου έχει δείξει ότι πολλές φορές με παίρνει εκείνη από το χέρι και με οδηγεί κάπου. Ακόμα και οι αρχαίοι το θίγουν αυτό. Είναι θέματα που δε μπορούμε να δώσουμε απάντηση σαφή, είναι ερωτήματα που έχουν απασχολήσει χρόνια τώρα τους ανθρώπους και δεν μπορεί κανείς να ξέρει για τη μοίρα Τελειώνει το έργο λέγοντας ότι τελικά μέσα σε όλα υπάρχει ο Δίας, ο Θεός.

Σάντυ Γρηγοριάδου: Ο Χορός των Τραχινιών χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ένας από τους καλύτερους Χορούς που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια. Οι 16 του Χορού επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 900 νεαρές ηθοποιούς. Εσείς, ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Α.Π.Θ., τι θα συμβουλεύατε τους μαθητές σας που ονειρεύονται να παίξουν στο θέατρο;

Φιλαρέτη Κομνηνού.: Κυρίως να δουλεύουνε πάρα πολύ και να έχουν υπ’ όψιν τους ότι επειδή ο ανταγωνισμός είναι τόσο σκληρός, πρέπει να κάνεις το εξαιρετικό για να επιβιώσεις. Και μάλιστα τώρα, που λόγω της κρίσης, η ανεργία έχει γίνει ακόμη χειρότερη. Στο θέατρο δε σου τα χαρίζουν τα πράγματα, πρέπει να τα διεκδικήσεις. Και οι κοπέλες αυτές αποδείξανε και με το τελικό αποτέλεσμα, ότι άξιζαν την επιλογή αυτή.

Σάντυ Γρηγοριάδου: Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δραματικές σχολές απ’ όπου βγαίνουν πολλοί νέοι ηθοποιοί. Υπάρχει χώρος για τόσους πολλούς ηθοποιούς;

Φιλαρέτη Κομνηνού.: Όχι, φοβάμαι ότι είναι κορεσμένη η αγορά. Στα παιδιά που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, εγώ τουλάχιστον δεν τους ενθαρρύνω αμέσως. Πρέπει να νιώσω ότι το θέλουν τόσο πολύ που δε μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από αυτό. Αλλά πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι είναι μια άγρια περιπέτεια το θέατρο. Και το λέω αυτό όχι θεωρητικά, πρώτα - πρώτα στο γιο μου τα είπα αυτά όταν μου είπε ότι θα γίνει ηθοποιός. Του λέω: «σε περιμένει ένας δύσκολος δρόμος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού»

Σάντυ Γρηγοριάδου: Θεωρείτε ότι αυτοί που προβάλλονται περισσότερο στην τηλεόραση και στο θέατρο είναι οι πιο άξιοι, οι πιο ταλαντούχοι;

Φιλαρέτη Κομνηνού.: Δεν μπορείς να πεις απόλυτα. Η τέχνη είναι κάτι υποκειμενικό. Εγώ ξέρω πάντως, πως αν ένας ηθοποιός έχει μία διάρκεια, αυτό κάτι σημαίνει. Το κοινό είναι αυτό που θα τον συντηρήσει. Οι ηθοποιοί θα εξαφανιστούν αν δεν έχουν αποδέκτη το κοινό. Για παράδειγμα, υπάρχουν στην τηλεόραση και σειρές οι οποίες είναι αμφιβόλου ποιότητας. Όταν όμως το κοινό τις επιβραβεύει με την υψηλή θεαματικότητα, αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δηλαδή και το κοινό πρέπει να πάρει τις ευθύνες του.

Σάντυ Γρηγοριάδου: Φέτος σας απολαύσαμε και σε μία ακόμη παράσταση, το «Ποιος τη ζωή μου...». Πόσο επίκαιρη θεωρείτε ότι είναι σήμερα μία τέτοια παράσταση και πόσο μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά για το κοινό που τα τελευταία χρόνια βιώνει μία κατ’ ουσίαν, κατοχή;

Φιλαρέτη Κομνηνού: Οι παραστάσεις μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι, η μουσική αυτή έχει μπει πολύ μέσα μας. Και το λέω εγώ πρώτη, γιατί στα πανεπιστημιακά μου χρόνια άκουγα Θεοδωράκη και μετά σταμάτησα για πολλά χρόνια να ακούω. Όμως, είναι πάρα πολύ δυνατή η μνήμη. Το ταλέντο αυτού του ανθρώπου, που ξεπέρασε και τα σύνορά μας, είναι κάτι πολύτιμο. Ο τρόπος που διεκδίκησε τα όνειρά του, τα πιστεύω του. Όταν λοιπόν αυτό το βλέπουν από κάτω οι θεατές, είναι κάτι που δίνει κουράγιο και αποδεικνύει, ότι είμαστε τελικά πολύ δυνατό κύτταρο. Βλέπετε στο έργο τι λέει; Να ελπίζεις, αυτό κρατάει για πάντα.

Η συζήτηση με τη Φιλαρέτη Κομνηνού συνεχίστηκε, ενώ μας μίλησε και για την εκπλητική εμπειρία να παίζει στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως «Δε μοιάζει με κανένα άλλο, το θέατρο αυτό. Είναι σαν να ίπτανται οι θεατές από πάνω. Έχει κάτι πολύ δικό του».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Φεστιβάλ Ολύμπου για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης!

Από τη Σάντυ Γρηγοριάδου, αποκλειστικά για το περιοδικό Live In και το portal Live-in.gr
Διαβάστε όλο το 3ο Τεύχους του Live-in ΕΔΩ

 

Φιλαρέτη Κομνηνού: Η τέχνη, το θέατρο και η ελπίδα! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Φιλαρέτη Κομνηνού, Η τέχνη, το θέατρο και η ελπίδα, live in, live in magazine, αποκλειστική συνέντευξη, Φεστιβάλ Ολύμπου, 2013, festival olympou, taxinies, τραχίνιες, Πιερία, Πιερια, Κατερινη, περιοδικο, free press

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός