Φταις και ΕΣΥ!

Φταις και ΕΣΥ!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 04-03-2014 ώρα 22:27:13

Γράφει ο Διονύσης Κοσκινάς, Φιλόλογος-Ιστορικός.

Είναι χαρακτηριστικό ιδίωμα των λαών και των κοινωνιών να μεταθέτουν τις ευθύνες της αποτυχίας στις εκάστοτε κυβερνήσεις, λησμονώντας όμως ότι όλοι όσοι εξουσίασαν τούτο τον τόπο από την μεταπολίτευση και έπειτα, ήταν νόμιμα εκλεγμένοι από τους ίδιους τους πολίτες, έτσι εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως συνυπεύθυνοι όλων των δεινών του κράτους ,στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα βέβαια, είμαστε όλοι.

Άλλωστε η νοοτροπία του νεοέλληνα δεν προήλθε από <<παρθενογένεση>>, αλλά χτίστηκε σταδιακά πάνω σε σαθρά θεμέλια από την εποχή της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους.

Ήταν τότε που τιμωρούσαμε τους πρωτεργάτες της απελευθέρωσης του έθνους, εξυπηρετώντας προσωπικά και ξενικά συμφέροντα. Ήταν τότε που δομήθηκε η ευνοιοκρατία και διατρανώθηκαν οι πελατειακές σχέσεις πολιτών και κομμάτων και εν τέλει ήταν τότε που δημιουργήθηκε μια Ελλάδα που κύριος στόχος των ανθρώπων της δεν ήταν η κοινωνική ευδαιμονία αλλά η ατομική ευημερία.

Αυτή λοιπόν η Ελλάδα δεν άλλαξε επί της ουσίας ποτέ και δεν επηρεάστηκε ούτε από εκείνες τις στιγμές μεγαλείου, θάρρους και εθνικής αυταπάρνησης που επέδειξε στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους και στα βουνά της Πίνδου, γιατί πάντα υπήρχε στις συνειδήσεις των κατοίκων της η αρχομανία και η ανάγκη επίδειξης του ΄΄εγώ΄΄.

Δυστυχώς ο ραγιαδισμός των χρόνων της τουρκοκρατίας μπορεί να μην επέδρασε καταλυτικά, ώστε να ξεχάσουμε τις ρίζες, τον πολιτισμό και την γλώσσα μας, αλλά αλλοίωσε τον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης και ζωής μας. Όλα αυτά που μεταλαμπάδευε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης της αρχαίας Ελλάδας έμοιαζαν ξεφτισμένα και άγνωστα στον <<γραικό>> της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και όταν είχε φτάσει η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο κράτος δεν γνωρίζαμε τον τρόπο. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν, όσοι επιβουλεύτηκαν την ηγεμονία της Ελλάδας και κατάφεραν να μας ελέγχουν μέχρι και σήμερα, διότι ο έλεγχος ενός κράτους και η δεσποτική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες του είναι εμφανώς πιο εύκολος όταν βασιλεύει η άγνοια και η αμάθεια.

Έτσι γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων και ερχόμενοι στη σημερινή εποχή μπορούμε να διακρίνουμε ολοφάνερα πως η τωρινή κοινωνία είναι ο καθρέπτης και η συνέχεια παλιότερων κοινωνιών. Βέβαιο αυτό, δεν αποτελεί δικαιολογία για τον σύγχρονο Έλληνα, γιατί γνώριζε ότι οι παθογένειες του ελληνικού κράτους κάποτε θα οδηγούσαν στην καταστροφή, αλλά αδιαφορούσε και αποσκοπούσε στον προσωπικό ωφελιμισμό.

Φταις και εσύ λοιπόν σύγχρονε νεοέλληνα, που δημιουργούσες εν γνώσει σου χρέη στην εφορία, πλουτίζοντας παράνομα, φταις και εσύ σύγχρονε νεοέλληνα που αποσπούσες θέσεις σε δημόσιους φορείς, χωρίς να έχεις τα απαραίτητα προσόντα, δεχόμενος την εύνοια καιροσκόπων που αργότερα ψήφιζες και τέλος φταις και εσύ σύγχρονε νεοέλληνα που ο τρόπος λειτουργίας σου τόσα χρόνια παρέδωσε στα παιδιά σου μια κομματιασμένη Ελλάδα.

Βέβαια ευθύνες δεν έχουν μόνο οι παλιότερες γενιές αλλά και οι σημερινοί νέοι που αναγκάστηκαν να περιφέρονται σαν ζητιάνοι έξω από βουλευτικά γραφεία, παρακαλώντας για εργασία και που μένουν αμέτοχοι και δέχονται μοιρολατρικά την ζωή που άλλοι τους όρισαν να ζουν. Διότι η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα ισοδυναμεί με παραίτηση και αποδοχή της χαλεπής αυτής κατάστασης.

Φυσικά με όλα τα παραπάνω γραφόμενα, δεν επιθυμώ να αποδιώξω τις ευθύνες των πολιτικών. Είναι οι κύριοι υπαίτιοι όλης αυτής της μιζέριας και της οικονομικής ανέχειας στην οποία έχουμε περιέλθει, αλλά όλοι όσοι συντηρήσαν αυτή την κατάσταση τόσα χρόνια, θα πρέπει να αναλογιστούν τις πρακτικές τους. Πρακτικές που οδήγησαν στην οπαδοποίηση των κομμάτων και στην έλλειψη κοινής λογικής.

Ως επιστέγασμα, μπορούμε να τονίσουμε πως αυτή η σχέση πολιτών και εξουσίας μοιάζει με ατέρμονα κύκλο, που ακόμα και τώρα δεν φαίνεται να κλείνει, γιατί όσο αποδεχόμαστε την εύνοια και ψηφίζουμε με την συγκεκριμένη λογική, τόσο θα εκλέγονται ανίκανοι και λίγοι πολιτικοί.

Φταις και ΕΣΥ! νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Φταις και ΕΣΥ, Διονύσης Κοσκινάς, Φιλόλογος-Ιστορικός

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

 • Η ζωή της οθόνηςlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  25-07-2014 Η ζωή της οθόνης

  Είναι ιδίωμα του ανθρώπου να θεωρεί απαραίτητο ότι του πλασάρει πολύ έντεχνα η τεχνολογία της κενότητας.Μια τεχνολογία που ...

 • << Τα greeklish δεν είναι γλώσσα>>live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  26-06-2014 >

  Η γραφή των ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες, το επονομαζόμενο ‘’greeklish’’, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική γλώσσα, ...

 • <<Ας..... αποτιμήσουμε>>, του Διονύση Κοσκινά!live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

  02-06-2014 , του Διονύση Κοσκινά!

  Είναι φανερό πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικού βίου,όπου το παλαιότερο κλασικό κομματικό δίπολο δεν ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός