ΔιατÏοφή: Οι νηστίσιμες πηγÎÏ‚ ασβεστίου


Η Îλλειψη γαλακτοκομικÏŽν προÏŠÏŒντων απÏŒ τη διατροφή κάποιου ανθρÏŽπου που νηστεÏει και Îχει υψηλÎς ανάγκες σε ασβÎστιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα...
Για το λÏŒγο αυτÏŒ, άτομα ÏŒπως τα παιδιά και οι Îφηβοι, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, άτομα με οστεοπενία ή οστεοπÏŒρωση κ.α., θα πρÎπει να αποφεÏγουν μακροχρÏŒνιες περιÏŒδους αποχής απÏŒ τα γαλακτοκομικά προÏŠÏŒντα.
ΩστÏŒσο, αν κάποιος αναζητεί εναλλακτικÎς πηγÎς ασβεστίου κατά τη νηστεία τÎτοιες είναι το γάλα και τα προÏŠÏŒντα σÏŒγιας, οι ξηροί καρποί ÏŒπως τα αμÏγδαλα, λαχανικά ÏŒπως το μπρÏŒκολο και το σπανάκι, καθÏŽς επίσης και το σουσάμι και τα προÏŠÏŒντα του ÏŒπως το ταχίνι και ο χαλβάς.
ΣÏμφωνα με τους ειδικοÏς μία κουταλιά της σοÏπας σουσάμι μπορεί να καλÏψει μÎχρι και το 1/3 των αναγκÏŽν σε ασβÎστιο ενÏŒς υγιοÏς ενήλικα. ΩστÏŒσο, επισημαίνουμε ÏŒτι φυτικής προÎλευσης τροφÎς ναι μεν μπορεί να περιÎχουν ασβÎστιο, αλλά αυτÏŒ απορροφάται σε πολÏ μικρÏŒτερο βαθμÏŒ σε σχÎση με το γάλα, το τυρί και το γιαοÏρτι.
neadiatrofis.gr