Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικό

Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικόlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 14-03-2014 ώρα 16:55:51

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το όφελος αυτό αποδίδεται στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Αν και είναι γνωστό πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τα φρούτα και τα λαχανικά βάση του χρώματός τους.

Όπως γράφουν ερευνητές από την Ολλανδία στην επιθεώρηση «Stroke», στη μελέτη τους συμμετείχαν 20.069 εθελοντές, που είχαν ηλικία 20-65 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Κανένας εθελοντής δεν είχε καρδιαγγειακό πρόβλημα όταν άρχισε η μελέτη, ενώ όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που κατανάλωναν χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το χρώμα τους: πράσινα (σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά), πορτοκαλί/κίτρινα (κυρίως εσπεριδοειδή και καρότα), κόκκινα/πορφυρά (κυρίως κόκκινα λαχανικά) και λευκά (το 55% ήταν μήλα και αχλάδια).

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης, 233 από τους εθελοντές έπαθαν εγκεφαλικό.

Τα πράσινα, τα πορτοκαλί και τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά δεν φάνηκε να συσχετίζονται με το εγκεφαλικό.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 52% χαμηλότερος στους εθελοντές με αυξημένη κατανάλωση λευκών φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι δεν τα έτρωγαν.

Στην πραγματικότητα, ανά 25 γρ. λευκού φρούτου ή λαχανικού την ημέρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 9%. Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο ισούται με 120 γρ.

«Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσει κανείς τις πιθανότητές του για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Ούντε Γκριπ, από το Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν.

«Τα ευρήματά μας όμως δεν σημαίνουν πως θα αφαιρέσει κανείς τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά από τη διατροφή του, διότι πολλές μελέτες τα έχουν συσχετίσει με άλλα οφέλη στην υγεία».

Τα μήλα και τα αχλάδια (με τη φλούδα) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε ένα φλαβονοειδές που λέγεται κερσετίνη.

Στην μελέτη, άλλα λευκά φρούτα και λαχανικά ήταν οι μπανάνες, το κουνουπίδι και το αγγούρι.

Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικό νέα, eidiseis, ειδήσεις, news, Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικό

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε ακόμα ...

Φιλο-λογώντας Η ζωή της οθόνης

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Live In Magazine Live In Magazine Καλοκαίρι 2015

Ομάδα διαχείρισης LIVE-IN

Σκέψεις Σκέψου…. Θετικά!

Γιώτα Παπαδοπούλου

Καιρός