Το τσάι είναι καλÏτεÏο από το νεÏÏŒ!


«Îˆνα τσάι την ημÎρα κάνει τον φαρμακοποιÏŒ να πτωχεÏσει» λÎει μια παλιά κινÎζικη παροιμία. Ομάδα ΒρετανÏŽν διατροφολÏŒγων υπερθεματίζει τονίζοντας ÏŒτι τρία ή και περισσÏŒτερα φλιτζάνια του αφεψήματος αυτοÏ ημερησίως είναι πιο ευεργετικά και απÏŒ το νερÏŒ.
Η Îρευνά τους, που δημοσιεÏθηκε πρÏŒσφατα στο «Εuropean Journal of Clinical Νutrition» υποστηρίζει ÏŒτι το τσάι είναι τÏŒσο ωφÎλιμο για τον ανθρÏŽπινο οργανισμÏŒ ÏŒσο και το άφθονο νερÏŒ.
Η ερευνητική ομάδα του Κings College του Λονδίνου με επικεφαλής την Dr Carrie Ruxton μελÎτησε μεγάλο αριθμÏŒ ήδη δημοσιευμÎνων ερευνÏŽν για την επίδραση της κατανάλωσης τσαγιοÏ στην υγεία. Μάλιστα, η Dr Ruxton πήγε Îνα βήμα παραπÎρα παραδεχÏŒμενη ÏŒτι το τσάι είναι καλÏτερο απÏŒ το νερÏŒ, αφοÏ δεν ενυδατÏŽνει μÏŒνο ÏŒπως το τελευταίο, αλλά είναι και πολÏ καλή πηγή αντιοξειδωτικÏŽν.
Ο κατάλογος των ερευνÏŽν που επισημαίνουν τις ευεργετικÎς επιδράσεις του τσαγιοÏ είναι μακρÏς. Οι αντιοξειδωτικÎς ουσίες που περιÎχει συμβάλλουν στην πρÏŒληψη διαφÏŒρων μορφÏŽν καρκίνου, ÏŒπως του μαστοÏ, του προστάτη, του οισοφάγου και του δÎρματος. Παράλληλα μειÏŽνουν τον κίνδυνο καρδιακÏŽν επεισοδίων.
ÎŒπως τονίζει ο διαιτολÏŒγος- διατροφολÏŒγος στη Μονάδα Διατροφής του ΑνθρÏŽπου του ΓεωπονικοÏ Πανεπιστημίου κ. ΓρηγÏŒρης Ρίσβας, «ο ρÏŒλος των αντιοξειδωτικÏŽν στην άμυνα του οργανισμοÏ απÎναντι σε οποιαδήποτε ασθÎνεια που σχετίζεται με τα ανθρÏŽπινα κÏτταρα είναι αδιαμφισβήτητος πια».
Κατανάλωση με μÎτρο
Για τον κ. Ρίσβα, η Αγγλίδα διατροφολÏŒγος δεν είναι υπερβολική ÏŒταν υποστηρίζει ÏŒτι το τσάι ίσως είναι καλÏτερο για τον ανθρÏŽπινο οργανισμÏŒ απÏŒ το νερÏŒ. ΩστÏŒσο, επισημαίνει ÏŒτι υπάρχουν ορισμÎνες προÏ‹ποθÎσεις.
«Η κατανάλωση τσαγιοÏ θα πρÎπει να γίνεται με μÎτρο. Η υπερκατανάλωση, πάνω δηλαδή απÏŒ 6 με 7 φλιτζάνια, οδηγεί σε αφυδάτωση ή αυξημÎνη διοÏρηση. Επίσης θα πρÎπει να προσÎχουμε τις ποσÏŒτητες ζάχαρης ή μελιοÏ με τις οποίες το συνοδεÏουμε, γιατί αν είναι μεγάλες αυξάνεται και η ποσÏŒτητα υδατανθράκων, και φυσικά οι θερμίδες που λαμβάνουμε».
«Η ιδανική ποσÏŒτητα τσαγιοÏ είναι γÏρω στα τρία ποτήρια την ημÎρα» αναφÎρει ο διαιτολÏŒγος- διατροφολÏŒγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος. ΠροσθÎτει δε ÏŒτι η παλαιÏŒτερη πεποίθηση πως το τσάι αφυδατÏŽνει Îχει πλÎον καταρριφθεί.
«Το υποστήριζαν λÏŒγω της τεÎνης που περιÎχει, ÏŒμως τα επίπεδά της στο τσάι είναι μικρά. ΕπιπλÎον τα άτομα που εμφανίζουν συμπτÏŽματα ήπιας αφυδάτωσης εξαιτίας του τσαγιοÏ είναι αυτά που πίνουν πρÏŽτη φορά, ÏŒσοι καταναλÏŽνουν μεγάλες ποσÏŒτητες (πάνω δηλαδή απÏŒ 6 φλιτζάνια) και ÏŒσοι πίνουν σπάνια» σημειÏŽνει.
ΦροÏτα και λαχανικά
ΒÎβαια, τÏŒσο η ενυδάτωση του οργανισμοÏ ÏŒσο και η πρÏŒσληψη επαρκοÏς ποσÏŒτητας αντιοξειδωτικÏŽν δεν μπορεί να γίνουν μÏŒνο μÎσω του τσαγιοÏ, τονίζουν οι ειδικοί.
«Η ενυδάτωση του ανθρÏŽπινου οργανισμοÏ εξαρτάται απÏŒ το σÏνολο της διατροφής και είναι πολÏ σημαντικÏŒς ο ρÏŒλος των φροÏτων και των λαχανικÏŽν, αλλά και των υπολοίπων υγρÏŽν» λÎει ο κ. Παπαχρήστος.
ΕνÏŽ ο κ. Ρίσβας επισημαίνει: «Στην Ελλάδα Îχουμε μια σειρά τροφίμων και βοτάνων που περιÎχουν εξίσου σημαντικÎς αν ÏŒχι μεγαλÏτερες ποσÏŒτητες αντιοξειδωτικÏŽν. Για παράδειγμα, φροÏτα, λαχανικά και ελαιÏŒλαδο, τα οποία δεν βρίσκονται σε αφθονία στην Αγγλία ÏŒπου Îγινε η Îρευνα».