Τα 10 πιο θÏεπτικά φÏοÏτα


Αυτά είναι τα 10 φροÏτα που θα σας «αναστήσουν» με τις ευεργετικÎς τους ιδιÏŒτητες...
1. Βερίκοκο
Έχει υψηλή περιεκτικÏŒτητα σε αντιοξειδωτικά, ÏŒπως η βιταμίνη C, η β-καροτίνη και το λυκοπÎνιο, αλλά και φυτικÎς ίνες, οπÏŒτε βοηθά στην αποτοξίνωση του πεπτικοÏ συστήματος. ΠεριÎχει επίσης κάλιο το οποίο βοηθά στη ρÏθμιση της συστολής των μυÏŽν και τη λειτουργία της καρδιάς.
2. ΓκρÎιπφρουτ
Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, κάλιο, σίδηρο και φυτικÎς ίνες. Τα γκρÎιπφρουτ μποροÏν να αποτρÎψουν παθήσεις της καρδιάς, αλλά και κάποια είδη καρκίνου.
3. Παπάγια
Ιδιαίτερα ευεργετική κατά την περίοδο της εγκυμοσÏνης, καθÏŽς το φυλλικÏŒ οξÏ που βρίσκεται εν αφθονία στην παπάγια βοηθά την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρÏου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, C, Ε και Κ. Η περιεκτικÏŒτητά της σε βιταμίνη C και κάλιο είναι τρεις φορÎς υψηλÏŒτερη απÏŒ την ημερήσια συνιστÏŽμενη ποσÏŒτητα.
4. Ακτινίδιο
Είναι πλοÏσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, κάλιο αλλά και σε φλαβονοειδή. ΠροστατεÏει απÏŒ το άσθμα και ασθÎνειες του αναπνευστικοÏ, καταπολεμά τις καρδιαγγειακÎς παθήσεις, Îχει αντικαρκινική δράση, βοηθά στην καλÏτερη πÎψη και τη ρÏθμιση της αρτηριακής πίεσης, προστατεÏει τα μάτια κι ενισχÏει το ανοσοποιητικÏŒ.
5. ΠεπÏŒνι
Είναι πλοÏσιο σε βιταμίνη Α, κάλιο και β-καροτίνη. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά του δυναμÏŽνει την ÏŒραση και μας προστατεÏει απÏŒ τις οφθαλμολογικÎς παθήσεις.
6. Κεράσι
Έχει υψηλή περιεκτικÏŒτητα σε φλαβονοειδή, κάλιο, βιταμίνες Ε και C, φολικÏŒ οξÏ, μαγνήσιο και καροτενοειδή κι Îτσι ενισχÏει το ανοσοποιητικÏŒ, μειÏŽνει την κακή χοληστερÏŒλη, μετριάζει τις φλεγμονÎς και τον πÏŒνο που προκαλοÏν οι εκφυλιστικÎς ασθÎνειες και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
7. ΚαρποÏζι
ÎŒπως φαίνεται κι απ’ το χρÏŽμα του, το καρποÏζι είναι πλοÏσιο σε λυκοπÎνιο, β-καροτίνη, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C και B1, κάλιο και μαγνήσιο. ΔυναμÏŽνει το ανοσοποιητικÏŒ και βελτιÏŽνει την υγεία της καρδιάς.
8. Γκουάβα
Τα τελευταία χρÏŒνια καλλιεργείται και στη χÏŽρα μας κι Îτσι μποροÏμε να επωφεληθοÏμε απÏŒ τις διαιτητικÎς ίνες, τις βιταμίνες C, B3 και A, τα πολυακÏŒρεστα λιπαρά οξÎα, τα καροτενοειδή και τις πολυφαινÏŒλες που περιÎχει.
9. Μήλο
Ένα μήλο την ημÎρα… Είναι πλοÏσιο σε ίνες –ιδιαίτερα ωφÎλιμες για το δÎρμα, σε βιταμίνες Α, C και Ε. Βοηθά στην αντιμετÏŽπιση του διαβήτη και του άσθματος, ενÏŽ είναι Îνα φυσικÏŒ μÎσο για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
10. Αβοκάντο
Βρίσκεται στην πρÏŽτη θÎση του βιβλίου ΡεκÏŒρ Γκίνες ως το πιο θρεπτικÏŒ φροÏτο κι ÏŒχι τυχαία: η δÏναμη του αβοκάντο Îγκειται στην υψηλή περιεκτικÏŒτητά του σε μονοακÏŒρεστα λιπαρά που βοηθοÏν στη μείωση της κακής χοληστερÏŒλης. Το αβοκάντο είναι ιδανικÏŒ και για τα βρÎφη, λÏŒγω της μαλακιάς και γλυκιάς υφής του.